Rytířem kultury jsou i bratři Čapkovi, dámou zakladatelka hospicového hnutí

Ministr kultury Daniel Herman potřetí jmenoval Rytíře, Dámy a Mecenáše české kultury. Ocenění získávají umělci s výrazným podílem na rozvoji duchovních, etických a kulturních hodnot.

Dámami se staly zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová a cembalistka a pedagožka Zuzana Růžičková, která vzpomněla hrdinství svého otce a důležitost pamatovat si příběhy statečných lidí.

Rytíři české kultury jsou sochař Otmar Oliva, houslista Eduard Vokurka, který přiletěl pro cenu z Toronta, kde žije, a evangelický duchovní Svatopluk Karásek. „Někdy bývám srab a posera, ale dnes jsem rytířem bez bázně a hany,“ zakončil Karásek svou děkovnou řeč, v níž vzpomněl na osobnosti undergroundu, například Mejlu Hlavsu či Ivana Martina Jirouse.

Titul Mecenáš české kultury dostali zakladatel pražského Centra současného umění DOX Leoš Válka a lékařka Karola Hejlová, která v roce 2013 věnovala osobní fond a rozsáhlou knihovnu Památníku národního písemnictví. Oceněn byl in memoriam i její manžel Vilém.

Je třeba neustále připomínat nejen přínos a význam oceněných osobností pro českou kulturu. Je nutné ocenit, vyzdvihnout jejich morální kvality, jejich statečnost, jejich rovnou páteř a odvahu postavit se v dobách temnoty na stranu světla, i když za to mnozí přinesli oběť nejvyšší.
Daniel Herman

Ministr Herman ocenil in memoriam i další osobnosti. Dámami české kultury se staly dvě politické vězeňkyně: publicistka a profesorka Růžena Vacková a spisovatelka Dagmar Šimková. Titul Rytíř české kultury in memoriam byl udělen spisovateli, disidentu a politickému vězni Karlu Peckovi, publicistovi, spisovateli a politikovi Pavlu Tigridovi a bratrům Josefu a Karlu Čapkovým.

Letos ji převzal třeba evangelický duchovní Svatopluk Karásek, nebo lékařka a spisovatelka Marie Svatošová, zakladatelka hospicového hnutí v České republice.

Vydáno pod