Filmová upoutávka týdne: Richard Gere sbírá známosti. Nenadálý vliv chce využít na maximum

U českých diváků asi bude Richard Gere navždy zapsán hlavně jako boháč z Pretty Woman, což si můžeme připomínat nejspíš každé Vánoce. Ve filmu Norman režiséra a scenáristy Josepha Cedara ale hraje prostředníka, který sice dovede leccos zařídit a má svět bohatých a mocných na dosah, úplně mezi ně ale nepatří.

Norman Oppenheimer podle oficiální synopse žije na okraji bohatství a moci. Nemá nic skutečného, co by nabídl, ale snaží se být přítelem pro každého, zatím mu to ale k ničemu nebylo. Je to malá ryba, což změní jedno ze setkání s osamělým izraelským politikem, který je návštěvě New Yorku a jeho kariéra na tom není nejlépe.

Norman získá jeho sympatie, když mu daruje drahý pár bot. Když se politik o tři roky později stane předsedou vlády, na Normana si vzpomene. Norman pocítí respekt, po kterém vždy toužil, a úspěch se pokusí zúročit v sérii obchodů ve stylu „něco za něco“. Plán mu ale začne přerůstat přes hlavu.

Bohatý ansámbl

Richard Gere v hlavní roli sice krade většinu pozornosti, ale Cedarovi se podařilo dát dohromady úctyhodnou plejádu úspěšných herců. Hlavní hvězdě tak asistuje například Charlotte Gainsbourgová, která poslední roky nechyběla v žádném projektu provokativního autora Larse von Triera.

Slovo dostane i Dan Stevens, který se čím dál víc osvobozuje ze škatulky hvězdy Panství Downton a letos se pod nánosem digitálního make-upu objeví v remaku Krásky a zvířete, který pro něj bude s velkou pravděpodobností znamenat první film v kariéře, který vydělá celosvětově přes miliardu dolarů.

Normanova synovce si pak zahrál Michael Sheen, který se naposledy objevil jako jeden z nápadníků v nové adaptaci románu Daleko od hlučícího davu nebo jako robotický barman ve sci-fi Pasažéři. Rabína zase ztvární Steve Buscemi, herec podivných vedlejších rolí, kterému asi největší příležitost nabídl televizní seriál Impérium – Mafie v Atlantic City.