U Asociace českých kameramanů uspěli Rapl i Anděl Páně

Asociace českých kameramanů udělovala výroční ceny (zdroj: ČT24)

Seriál Rapl a film Anděl Páně 2 uspěly na výročních cenách Asociace českých kameramanů. Její porota ocenila za detektivní sérii Marka Jandu a za divácky mimořádně úspěšné pokračování pohádkového příběhu pak Martina Šece. Koproducentem obou titulů je Česká televize. Cena za celoživotní tvorbu náleží televiznímu kameramanovi Františku Němcovi.

František Němec (*20. listopadu 1932) začínal po studiu FAMU jako kameraman v tehdejší Československé televizi. Zaměřoval se především na natáčení pohádek a pořadů pro děti, podepsán je například pod večerníčkovým seriálem Krkonošské pohádky nebo pohádkou O princezně, která ráčkovala. V prvních letech kameramanské kariéry si „odskočil“ i do tvorby pro dospělé diváky, například v seriálu Jana Eyrová (1972). 

Martin Šec je zkušeným televizním kameramanem, o čemž svědčí i dřívější ocenění od asociace (v roce 2006 převzal cenu za televizní snímek Hadí tanec, o tři roky za BrainStorm). S Jiřím Strachem, režisérem Anděla Páně 2, se na place potkal několikrát, například při mystické minisérii Ďáblova lest (přehrát v iVysílání) či seriálu Labyrint (přehrát v iVysílání). Za pokračování oblíbené pohádky získal ocenění pro nejlepší filmové kameramanské dílo.  V nominacích aktuálního ročníku mu konkuroval například favorit aktuálních Českých lvů - drama o Janu Masarykovi, kde se kamery ujal Martin Štrba.

Kameraman Marek Janda byl vybrán v televizní kategorii. Režisérovi a scenáristovi Janu Pachlovi pomohl vytvořit atmosféru nevlídného Krušnohoří, kam je přeřazena ústřední postava seriálu Rapl major Kuneš. S Pachlem spolupracoval už na seriálu Cirkus Bukowsky, kde se postava majora Kuneše v podání Hynka Čermáka poprvé objevila. Za kamerou stál i při natáčení dvou celovečerních snímků inspirovaných případem Radovana Krejčíře - Gangster Ka.