V Opavě nastudovali Carmina Burana, přizvali i Chytračku

Skladby Carla Orffa v Opavě (zdroj: ČT24)

Slezské divadlo v Opavě spojilo do jednoho představení dvě hudební díla Carla Orffa. Jako předskokana slavné kantáty Carmina Burana si vybralo Chytračku - málo uváděná opera tohoto německého skladatele vychází z pohádky bratří Grimmů.

Chytračku napsal sice Orff na motivy příběhů známách německých pohádkářů, úplně pro děti ale není.  „Připomíná naši chytrou horákyni nebo královnu Koloběžku,“ přiblížil Orffovo dílo režisér opavského nastudování Lubor Cukr. Spíše než pohádkou je podle něho politickou satirou. „Vládce už neví kudy kam a snaží se ve svém životě něco změnit. Až se objeví žena, která ho z jeho vnitřního vězení zachrání,“ doplnil podrobněji.

Jednoaktovou operu chtěl Carl Orff v roce 1943 uvést jako divadlo na divadle. V Opavě ji přenesli ještě dál - do kabaretu. „Všechno to vypadá nablýskaně, ale když se na věci podíváte zblízka a za denního světla, zjistíte, že to pozlátko vlastně není tak hezké,“ upozornil Cukr, že diváci se kabaretním světem nemají nechat zmást.

Chytračka (Slezské divadlo Opava)
Zdroj: Facebook/(Slezské divadlo Opava

Scénické provedení nejslavnější Orffovy skladby - Carmina Burana - vychází z jejího původu. Kantáta líčí smutnou i veselou podobu lásky, stížnosti na zkaženost světa a zkázu dobrých mravů. Vznikla ze středověkých milostných a pijáckých písní, čemuž odpovídá i taneční choreografie. „Děláme ji v neoklasickém stylu. V Carmině je postava Fortuny i Smrti, je v ní určitý lidový nádech i nádech středověku, ten jsme zachovali,“ uvedl choreograf a režisér této části inscenace Valerij Globa.

Carmina Burana i Chytračku odehrálo Slezské divadlo v premiéře 19. února. Nejbližší repríza je na programu 2. března.