Festival Malá inventura vyhlíží divadelní budoucnost

Začíná divadelní festival Malá inventura (zdroj: ČT24)

Inscenace Black Black Woods pražského Cirku La Putyka ve středu zahájí festival Malá inventura. Patnáctý ročník mezinárodní přehlídky nového divadla nabídne během osmi večerů téměř čtyři desítky představení, včetně oceňovaných inscenací Skugga Baldur nebo Guide.

Festival Malá inventura, který potrvá do začátku března, chce pomoci divákům v orientaci na scéně nového divadla. „Malá inventura je příležitostí sumarizovat a bilancovat, stejně jako srovnávat a vyhlížet divadelní budoucnost,“ říká za organizátory festivalu Petr Pola. 

Festival má několik sekcí, do té hlavní přihlašují svá představení české domovské scény. Z nominací dramaturgická rada vybrala třeba publikem i kritikou oceňované představení Black Black Woods. Inscenace pro Rostislava Nováka mladšího a staršího v divadelním prostoru Jatka 78 ve středu večer program Malé inventury otevře.

Představení Guide choreografky Věry Ondrašíkové, které uvede v sobotu Divadlo Ponec, vypráví o poznání, nalézání síly a rozhodnosti, ale také o stárnutí. Hrají a tančí v ní Jaro Ondruš a herec Miloslav Mejzlík. Guide získala tři ceny na loňské České taneční platformě. Na ní byla oceněna také inscenace Odtržení Viliama Dočolomanského a souboru Farma v jeskyni, také ta se představí v rámci festivalu, a to v centru DOX.

Skugga Baldur / Tereza Hofová
Zdroj: Jan Dvořák/Studio Hrdinů

Představení na motivy Sjónova románu Skugga Baldur spojuje českou divadelní tradici a islandské mýty. Ve Studiu Hrdinů se potkává démonický pastor, přírodovědec a dívka s Downovým syndromem. Herečka Tereza Hofová byla za svůj výkon nominována na Cenu divadelní kritiky.

Dalšími scénami Malé inventury jsou například Alfred ve dvoře, Venuše ve Švehlovce, Divadlo Archa, NoD, MeetFactory nebo La Fabrika. Vedle projektů uváděných domovskými scénami festivalu nebude chybět programová sekce pro nezávislé divadelní projekty Tažní ptáci nebo prostor pro nejmladší aneb Nová krev na scéně.

Oživení divadelní nabídky slibuje i zahraniční sekce. Do Prahy letos přijede 80 hostů ze zahraničí i z českých regionů. Na podzim se Malá inventura přesune třeba do Jihlavy, Českých Budějovic nebo Opavy.