Kati v Hradci Králové vzpomínají na zlaté časy kvalitního věšení

Klicperovo divadlo uvedlo hru Kati (zdroj: ČT24)

Kati od Martina McDonagha patří k nejhranějším současným dramatům. Otázky života a smrti padají i na českých scénách. Premiéru dva roky staré hry irského autora uvedl pražský Činoherní klub, Jihočeské divadlo a nově také Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Dramatik se inspiroval životními příběhy slavných britských popravčích Alberta Pierrepointa a Harryho Allena. „Hry Martina McDonagha jsou vtipné, důkladně prokomponované, neberou si servítky a odkrývají nám sobectví a samozřejmost, se kterou se akceptuje násilí,“ uvedla dramaturgyně Klicperova divadla Jana Slouková. 

Fórky, které se vymstí…

Děj s detektivní zápletkou se odehrává v šedesátých letech minulého století v Anglii. Harry je bývalý mistr popravčí. Práci a zároveň potěšení ztratil v roce 1965, kdy byl zrušen trest smrti. A tak čepuje pivo, nalévá kořalky a vypráví štamgastům o zlatých časech kvalitního věšení. „Gilotina je rychlá, ale gilotina dělá svinčík a vymysleli ji Francouzi. Všude se kutálej hlavy. Já to pak uklízet nebudu,“ konstatuje například.

Kata Harryho hraje Jan Vápeník. „Bytostně nesouhlasím se zavedením trestu smrti. Není to úplně jednoduché vyrovnat se s tím, že hraji takového chlapa,“ říká herec. Další role ztvárnili Vojtěch Dvořák, Jiří Panzner, Jiří Zapletal, Natálie Řehořová nebo Filip Richtermoc.

Hra měla světovou premiéru předloni a slaví úspěch po celém světě. V hradeckém divadle ji režíroval Jan Frič, který má již s texty McDonagha zkušenosti. V roce 2011 v Hradci Králové se ujal režie Mrzáka inishmaanského. Hra Kati podle Friče ukazuje drzost, neznalost míry, fórky, které se vymstí, maloměšťáctví nebo hrozivou sílu davu.

Českou premiéru Katů koncem minulého roku uvedl pražský Činoherní klub, kde hlavní role hrají Ondřej Sokol s Martinem Fingerem. Velmi černá komedie se rychle stala jednou z vyprodaných inscenací.