Rok japonské kultury v Česku začíná otázkou: Jak se smějí Japonci?

Festival japonského filmu zkoumá, jak se smějí Japonci (zdroj: ČT24)

V pražském Kině Lucerna byl ve čtvrtek zahájen desátý ročník festivalu japonského filmu Eiga-Sai a spolu s ním symbolicky také Rok japonské kultury v Česku. Stejně jako paralelní Rok české kultury v Japonsku připomíná šedesáté výročí obnovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Letošní ročník má téma Jak se smějí Japonci.

Festival japonského filmu představuje snímky nejrůznějších žánrů, které spojuje svérázný japonský vztah k humoru. Pražská část festivalu potrvá až do 22. února, v březnu přehlídka pokračuje v Ostravě.

„Smích hrál v japonských dějinách častěji, než by cizince napadlo, zcela zásadní roli. Že prostřednictvím absurdního humoru dosahovali zenoví mistři osvícení, je všeobecně známo, ne každý si ale uvědomí, jak zásadní roli mohl hrát humor pro samuraje v dobách bratrovražedných bojů,“ říká programový ředitel festivalu Robin Šóen Heřman.

I letos program festivalu doplní doprovodné akce, které se soustředí zejména do víkendu 18. a 19. února, kdy se návštěvníci mohou těšit na tradiční frašky kjógen, hudební happening s bubny taiko, na různé přednášky, dílny pro celou rodinu nebo sympozium o žánrech manga a anime. Deset let festivalu připomene výstava plakátů.

Vrcholem přehlídky v Japonsku je Slovanská epopej

Festival symbolicky zahájil Rok japonské kultury v Česku. Paralelní Rok české kultury v Japonsku zahrnuje výstavy, filmové projekce, módní přehlídky i diskuse. Vrcholem přehlídky české kultury bude expozice monumentálního cyklu Slovanská epopej, která bude od 8. března vystavena v tokijském Národním uměleckém centru.

Na konci března se budou v Českém centru v Tokiu promítat filmy Ve stínu, Anthropoid nebo Sedmero krkavců. Kromě hraných filmů zájemci v Tokiu uvidí také dokumenty režisérky Heleny Třeštíkové. Za osobní účasti autorky se japonským divákům představují právě v těchto dnech.

Na velvyslanectví v Tokiu proběhl večer k výročí Charty 77. V Japonsku se dále bude prezentovat české loutkářství, ilustrace dětských knih, komiksy nebo české sklo. Právě výstava objektů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové v Tojamě celoroční přehlídku loni v říjnu zahájila.