Festival La Película otevřela Noc, kdy moje matka zabila mého otce

Začíná festival španělského filmu la Película (zdroj: ČT24)

Post-apokalyptické sci-fi, mrazivé thrillery i potrhlé komedie uvádí přehlídka španělských filmů La Película. V pražském kině Světozor ji v úterý večer zahájil snímek Noc, kdy moje matka zabila mého otce. Výběr filmů z Iberského poloostrova, Venezuely nebo Argentiny budou promítat také brněnská Scala, ostravské Minikino a hradecké Bio Central.

Ztřeštěná komedie Noc, kdy moje matka zabila mého otce je založená na nedorozuměních a slovních hříčkách. Režisérka Inés París nabízí dávku typického španělského humoru, který ocenil v recenzi i prestižní deník El Mundo. Snímek získal Cenu diváků na festivalu v Málaze. 

Kromě komedií program láká na sci-fi, kriminální filmy i další žánry. „Dovolím si upozornit na film Akademie múz od José Luise Guerína, což je velmi zajímavý doku-drama film režiséra, který by u nás mohl být známý, protože jeho filmy byly pravidelně uváděny v Karlových Varech,“ upozorňuje dramaturg festivalu David Čeněk.

Dalším tipem z programu přehlídky může být snímek Co největší vzdálenost, který se odehrává v úchvatné scenérii Venezuely. Režisérka Claudia Pinto byla za svůj film oceněna na řadě významných festivalů, například získala cenu za nejlepší režii v Montrealu a v Clevelandu.

Letošní ročník festivalu se zaměří na Valencii. La Película se snaží nabídnout ucelený pohled na španělskou a španělsky mluvenou kinematografii. Celý program je na webu festivalu. Přehlídku pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a Kino Světozor.