Hradci Králové nestraší ve věži. Je nejlepší novou stavbou v historickém prostředí

Rekonstrukce a přístavba Bílé věže v Hradci Králové je nejlepší novou stavbou v historickém prostředí. Podle Klubu Za starou Prahu, který cenu uděluje, minimalistický objekt dokládá, že současné architektonické dílo dokáže citlivě vstoupit i do nejmalebnějších zákoutí starých měst.

Přístavba pokladny a schodiště k Bílé věži v Hradci Králové, jejímiž autory je studio Chmelík & partneři, se už dočkala ocenění v soutěži Grand Prix Obce architektů. Věž ze 16. století je jednou z nejvýznamnějších památek ve městě. Při rekonstrukci byly restaurátorským způsobem opraveny všechny poškozené části. Do vyčištěného historického prostoru věže pak byl vložen současný prvek – kovové schodiště, podesty, výstavní a interaktivní prvky s výukovými programy.

Ze šestice finalistů 13. ročníku zmínil Klub Za starou Prahu při výběru vítěze jako nejzdařilejší ještě dvě stavby. Centrum Caolinum v Nevřeni, které slouží této malé obci jako hasičská stanice, malé muzeum a společenská síň. „Plzeňští architekti Jakub Chvojka a Radek Dragoun mu dali tradiční formu zemědělského objektu, který se liší od svých starobylých vzorů abstraktností své celkové formy a kurážným tvarováním komínů,“ uvedl předseda ceny Rostislav Švácha.

Zmínku si podle něj zaslouží i ekologické centrum Otevřená zahrada na úpatí brněnského Špilberku. Díky němu se veřejnosti zpřístupnily zahrady za domy v Údolní ulici s výhledem na město. „Pražský ateliér Projektil zde převzal staré urbanistické schéma bohatě využívaných zadních traktů a navrhl svůj nový objekt v adekvátním ekologicko-minimalistickém duchu,“ ocenil Švácha. Projektil dostal dříve cenu klubu za Národní technickou knihovnu.

Praha? Kvantita nad kvalitu

Do nominací se dostaly ještě stavby v Brně (polyfunkční dům v Minské ulici od ateliéru Makovský & partneři), Hovorčovicích (stavební úpravy a přístavba základní školy Hovorčovice od architekta Ondřeje Tučka) a Uherském Hradišti (polyfunkční dům od Pavla Stojanova). 

Praha letos opět poněkolikáté mezi finalisty nebyla zastoupena. Podle pořadatelů v hlavním městě nad kvalitou vítězí kvantita, vyhrávají peníze a představy developerů po co nejvyšším možném zisku z daného místa. Naopak stavby v Hovorčovicích a Nevřeni dosvědčují vzestupnou úroveň architektury na českém venkově.