Filmová upoutávka týdne: Tom Hanks jako technologický vizionář. Nabízí totální dohled

Nebezpečné důsledky rychlého rozvoje technologií zajímavým způsobem ohledává například seriál Černé zrcadlo. Otázkou soukromí a svobody se ale zabývá i nový film Jamese Ponsoldta The Circle (Kruh), ve kterém si technologického vizionáře zahrál Tom Hanks a nového člena týmu Emma Watsonová, která se proslavila ve filmech o Harrym Potterovi.

Tom Hanks v loňském roce nezahálel. Představil se už ve třetí adaptaci knihy Dana Browna jako Robert Langdon. Tentokrát čelil samotnému Infernu, i když peklem byly hlavně recenze, které v případě této série nebyly nikdy příznivé, ale v tomto případě šla hodnocení spíše níž. Větší prestiž tak pro Hankse představoval snímek Sully: Zázrak na řece Hudson, ve kterém ho režíroval Clint Eastwood a o němž se na podzim šuškalo jako o možném oscarovém adeptovi. Příběh podle skutečné události má ale nakonec šanci jenom v kategorii střih zvuku.

Méně viditelným třetím loňským kouskem s Tomem Hanksem byl Hologram pro krále v režii Němce Toma Tykwera. Ve filmu se vydává do Saúdské Arábie, aby tam odprezentoval telekomunikační technologii samotnému monarchovi a pomohl firmě získat zakázku. Částečně komediální film postavený na kulturních rozporech hodně využíval absurdity, kterou zřejmě načerpal z knižní předlohy Davea Eggerse. Právě on je stěžejním pojítkem s filmem The Circle, protože je i v tomto případě autorem původní knihy.

Otázka soukromí

Tom Hanks zde obsadil roli technologického guru Eamona Baileyho, v jehož areálu vyvíjejí systém lehkých přenosných kamer, které poskytují neustálý přenos obrazu, a tak umožňují naprostou transparentnost. Do společnosti nastupuje i Mae Hollandová, která je s touto technologií konfrontována a která zřejmě s pomocí Kaldena odhalí, že se něco děje. Je vědět vše lepší, jak tvrdí Eamon?

Hanks není jedinou známou tváří v castingu. Postavu Mae si zahrála Emma Watsonová, která po malých krůčcích získává hereckou kariéru po Harrym Potterovi. Vedle The Circle se letos objeví v očekávaném hraném remaku Krásky a zvířete. Kaldena pak ztvárnil John Boyega, který teprve před dvěma lety prorazil díky jedné z ústředních rolí v oživené sérii Star Wars. Letos by se měl vrátit s osmou epizodou, která ponese podtitul The Last Jedi (pravděpodobně Poslední Jedi).

Vydáno pod