Tenista Jan Kukal přihrál Galerii Patro koláže Jiřího Koláře

Koláže Jiřího Koláře vystavují v Olomouci (zdroj: ČT24)

Dílo Jiřího Koláře představuje v olomoucké Galerii Patro bývalý československý reprezentant v tenise a také sběratel umění a organizátor výstav Jan Kukal. Plní tak přání samotného autora, který chtěl, aby na jeho práce nesedal prach v archivech, ale aby byly co nejčastěji v galeriích. Soukromá sbírka obsahuje na čtyřicet koláží a dalších výtvarných technik.

Olomoucká galerie představuje díla datovaná od šedesátých do devadesátých let minulého století. Obsahuje tak i Kolářovu exilovou tvorbu, která vznikla po jeho emigraci v roce 1980 v Paříži.

Kolář je znám především jako autor originálních výtvarných technik, vymyslel jich na dvě stě. „Prezentujeme zhruba dvanáct nejdůležitějších metod: proláže, roláže, chiasmáže nebo koloravané koláže,“ upřesnil autor výstavy Jan Kukal.

Ve své sbírce má i Kolářova díla se sportovní tematikou. Vytvořil například několik plakátů: v roce 1982 k olympiádě v Barceloně, o deset let dříve k fotbalovému mistrovství světa ve Španělsku anebo k tenisovému turnaji French Open v roce 1986.

Bývalý tenista Jan Kukal před sbírkou děl Jiřího Koláře
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Naopak na jeho dětství odkazují v olomoucké výstavní síni na valchách. „Jiří Kolář se narodil a vyrůstal ve velmi chudé rodině, jeho maminka byla pradlena, proto použil autentické valchy a výtvarně je zpracoval,“ vysvětlil ředitel Galerie Patro Libor Gašparovič.

Kolářovu tvorbu ze sbírek Jana Kukala si zájemci mohou v Olomouci prohlédnout do 4. března - pod názvem Legenda světové koláže.