Zlatý medvěd nepohrdne polsko-českými kostmi a Berlinale uprchlíky

Začíná Berlinale (zdroj: ČT24)

Film Django o slavném jazzovém kytaristovi a skladateli Djangu Reinhardtovi zahájí 9. února festival Berlinale. Sedmašedesátý ročník přehlídky nabídne v hlavním městě Německa téměř čtyři sta snímků. Šanci uspět letos mají i čeští tvůrci. V hlavní kategorii uvede režisérka Agnieszka Hollandová svůj film Přes kosti mrtvých, ve kterém se představí třeba Miroslav Krobot. A očekává se, že ani letos nezůstane přehlídka bez komentáře současného politického dění.

Novinka polské režisérky Přes kosti mrtvých byla vybrána do hlavní soutěže. Na příběhu, který zasadila do česko-polského pohraničí, se podílela řada českých tvůrců - třeba scenárista Štěpán Hulík nebo střihač Pavel Hrdlička.

O Zlatého medvěda se letos utká taky pokračování filmu Trainspotting, ve kterém se po více než dvaceti letech vrací do role Marka Rentona Ewan McGregor. Konkurovat mu bude například i finský režisér Aki Kaurismäki se snímkem Druhá strana naděje (The Other Side of Hope) nebo Izraelec Oren Moverman s adaptací nizozemského bestselleru Večeře (The Dinner) o rodině, jejíž děti se staly komplici zločinu.

T2 Trainspotting (2017, režie: Danny Boyle)
Zdroj: Falcon

Celkem se o hlavní ocenění uchází osmnáct titulů. Vítěze vybere porota vedená nizozemským režisérem a scenáristou Paulem Verhoevenem.

Z české tvorby byl ještě do sekce Generation Kplusvybrán druhý celovečerní film Ivety Grófové Pátá loď, inspirovaný skutečnou událostí jedné rodinné tragédie, a v sekci Berlinale Retrospective bude promítnuta restaurovaná verze české sci-fi klasiky Ikarie XB 1 Jindřicha Poláka.

Mezi hlavní soutěžní snímky se z českých naposledy probojovala v roce 2007 Menzelova adaptace Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Stejný úspěch se předtím podařil opět jen jeho snímku, za trezorové Skřivánky na niti dostal jako jediný český filmař hlavní cenu – Zlatého medvěda.

Jiří Menzel
Zdroj: ČT24/isifa/Lidové noviny

Politika a hvězdy

V nesoutěžní sekci Panorama Special se představí snímek o Janu Masarykovi s Karlem Rodenem v hlavní roli. Do stejné sekce byl vybrán estonsko-polsko-český dokument o Olehu Sencovi, ukrajinském režisérovi, který byl ruským vojenským soudem odsouzen ke dvaceti letům vězení za přípravu teroristických akcí na Krymu. Mnozí filmaři, mimo jiné Agnieszka Hollandová, Wim Wenders nebo Pedro Almodóvar, už dříve proti Sencovově odsouzení protestovali. Své protesty zřejmě vyjádří i při sobotní projekci snímku. Čeští diváci jej budou moci v budoucnu vidět na obrazovkách České televize, která je minoritním koproducentem.

Berlinale potrvá do 19. února. Očekává se, že ještě více než loni, kdy vyhrál snímek Fuocoammare s uprchlickou tematikou, se v jeho programu projeví současné dění ve světě. Nasvědčuje tomu i rekordní počet dokumentů - promítat se jich bude více než devadesát. Navíc stejně jako v minulém ročníku mohou návštěvníci festivalu podpořit program zaměřený na integraci mladistvých běženců.

Nic z toho nebrání lesku hvězd, které se mají v Berlíně projít po červeném koberci. Uvítat osobně mohou fanoušci herce Richarda Gerea, Catherine Deneuveovou či Huhga Jackmana nebo režiséra Dannyho Boylea.

Berlinale
Zdroj: Shan Yuqi/ČTK/ZUMA