Když se dcery stanou matkami aneb Nejbližší jsou někdy nejvzdálenější

Divadlo Letí uvádí hru o střetu generací (zdroj: ČT24)

Co se stane, když se z dvacetiletých rebelek stanou matky třicátnice? A jak to dopadne s jejich ideály o rovnoprávnosti a občanské angažovanosti? O tom všem je hra nazvaná A pak přišla Mirna, kterou nově uvádí Divadlo Letí v pražské Vile Štvanice.

Tvůrci prý využili princip generační obměny, aby se podívali na vlastní generaci očima budoucích pokolení. Komedie německo-švýcarské autorky Sibylle Bergové se zaměřila na proměnu vztahu matek a dcer.

Každá generace si myslí, že rebeluje proti svým rodičům a nic nového už nemůže přijít. A pak ji další generace překvapí tím, že se zase vymezí vůči ní. Naši nejbližší - děti a rodiče - jsou nám občas nejvzdálenější.
Marie Špalová
dramaturgyně

Ženy převažují na jevišti i v zákulisí. „Náš tým, kromě režiséra, je celý ženský. Jsem ráda, že do něj vstoupil alespoň jeden mužský element, možná bychom se jinak příliš utápěli v nějakých našich bolístkách,“ obává se dramaturgyně. „Občas se tomu směju, občas je to trochu smutné,“ dodala, jak na ni inscenace působí. 

Podle režiséra Adama Svozila se hra na generační střety hrdinek dívá s pochopením a zároveň s ironickým pousmáním. Diváci všech generací se k nim mohou připojit při nejbližší repríze 15. února a poté dvakrát v březnu.