Budoucnost centra Brna řeší i pražská fakulta architektury

Studenti architektury navrhují brněnskou čtvrť (zdroj: ČT24)

Novou čtvrť v centru Brna navrhli studenti pražské Fakulty architektury ČVUT. Na rozsáhlém projektu se jich podílelo sedmdesát z pěti ateliérů. Architektonicky a krajinářsky řešili lokalitu jižně od hlavního vlakového nádraží.

Takzvané jižní centrum se má stát novou brněnskou čtvrtí a domovem tisíců lidí. Místní ale zhruba sto padesát hektarů zatím znají spíše jako pustou planinu. Její nová podoba úzce souvisí s proměnou hlavního nádraží. Závisí na tom, jestli se bude modernizovat na stávajícím místě, nebo se přesune právě na jih.

Oblast bude v příštích desetiletích výzvou pro architekty, už nyní byla výzvou pro studenty. Ti vycházeli z vítězného návrhu urbanistické soutěže Budoucnost centra Brna. Týkala se nového brněnského nádraží umístěného v lokalitě pod Petrovem. V květnu loňského roku Rada města Brna schválila jako vítěze ateliér UNIT architekti. Podle ní pro jižní část navrhl realistický koncept s důrazem na kvality bydlení a respektem k okolním čtvrtím a krajině.

„V blízkosti nádraží je intenzivní lokalita s vybaveností a pracovními příležitostmi, naopak k řece Svratce je lokalita, které říkáme městská vesnice. Osu toho území tvoří nově navržený park, který spojuje centrum města s řekou Svratkou,“ popisuje Filip Tittl, jeden z architektů vítězného návrhu a zároveň koordinátor projektu pro pražskou ČVUT.

Studenti z nižších ročníků si v něm mohli zkusit navrhnout dům, vyšší ročníky hledaly řešení i pro celé domovní komplexy. „Polovinu domů dělali ve svém bloku, druhou v cizím, takže měli možnost si vyzkoušet, co znamená nastavovat regulaci pro někoho jiného a zároveň ji i přijímat a muset v ní vytvořit nějakou smysluplnou stavbu,“ doplnil Tittl. 

Nová čtvrť zatím stojí jen v podobě modelu v budově Fakulty architektury ČVUT. Projít si ji zájemci mohou do 7. března.