Z geometrie Victora Vasarelyho na Špilberku přechází zrak

V Brně vystavují díla Victora Vasarelyho (zdroj: ČT24)

Stovku optických iluzí a geometrických obrazců Victora Vasarelyho je možné vidět na brněnském hradě Špilberk. Dílo maďarsko-francouzského výtvarníka, považovaného za průkopníka op-artu, doplňují také zápisy z jeho deníků nebo plakáty výstav.

Geometrické grafiky Victora Vasarelyho vytvořené až s technickou přesností překvapují tím, že vznikaly ručně. „Vytvářel je v době, kdy ještě nebyly počítače. Měl různé šablony, ale i tak si nedovedu představit, jak to dělal,“ přiznává Zdeněk Kočík z Galerie GOAP.

Exponáty zapůjčené touto pražskou galerií představují průřez celou Vasarelyho tvorbou. Návštěvník tak může srovnat například nejstarší dílo z roku 1934 s grafikami ze závěru 80. let. „Kdy už netvořil typické geometrické obrazce, ale naopak se přiklání k různým konkrétnějším, a ne tolik abstraktním námětům,“ upřesnil mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek. 

Vizuální vjemy mohou návštěvníci Špilberku vnímat do 2. dubna. Podobně se mohli v minulosti seznámit s dalšími díly, která nejsou běžně dostupná. Například od Dalího nebo Warhola. „Divácký zájem je patrný. To je jeden z důvodů, proč výstavy tohoto typu děláme,“ podotkl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. 

Na příští rok organizátoři jednají o zapůjčení děl Alfonse Muchy. Výstava má být jednou z připomínek oslav stého výročí vzniku Československa.