Ukázka: Hurvínek ve 3D filmu slibuje „pořádný dobrodružství“

První teaser: Hurvínek a kouzelné muzeum (zdroj: ČT24)

„Dnešní filmy jsou nuda, chybí tu něco novýho, něco zábavnýho, překvapivýho a tajemnýho, třeba pořádný dobrodružství s klukem, jako jsem já,“ tvrdí sebevědomě Hurvínek v upoutávce na „svůj“ nový celovečerní film. Animovaného ve 3D ho čekají zážitky v kouzelném muzeu – diváci se k němu v kinech připojí na konci srpna. Co je čeká, napoví první ukázka.

Hlavním režisérem snímku, který vznikal více než sedm let, je Martin Kotík. Jeho dosavadní filmografie čítá tři celovečerní komedie (Pánská jízda; Všechno nejlepší! a Vy nám taky, šéfe!). Poslední z nich byla uvedena do kin v roce 2008. Jedním z jeho spolupracovníků na novém Hurvínkově dobrodružství je dánský režisér Jesper Møller, jenž má zkušenosti z animovaného snímku Asterix a Vikingové.

Hurvínek není před kamerou žádný debutant. Když nepočítáme řadu krátkometrážních příběhů, zahrál si i v celovečerních filmech – naposledy ke svým devadesátinám dostal speciální představení Hurvínek na scéně. Přestože lákalo také na 3D, Hurvínek i ostatní známé postavy v něm byli přiznanými loutkami. Ve filmové novince jsou ale animovaní.

Hurvínek a kouzelné muzeum
Zdroj: CinemArt

Podle Martina Kotíka má novinka spojit tradici s moderními technologiemi, a to natolik srozumitelně, aby byl příběh pochopitelný i pro zahraniční diváky, nejen pro české děti a jejich (pra)rodiče.

Prostě „kluk, se kterým chcete kamarádit“

„Formální postupy a technologie se posunuly ohromně dopředu, ale to, co zůstává, je příběh a hrdina, s nímž se může dětský divák ztotožnit. Hurvínek byl od počátku tímto typem kluka – rošťák s dobrým srdcem, který provádí lotroviny, neposlouchá ‚taťuldu‘, ale nakonec si vždycky uvědomí, co je správné. Je to kluk, se kterým chcete kamarádit,“ předpokládá Kotík. 

Návaznost na tradici si tvůrci „pojistili“ spoluprací s Miki Kirschnerem. Syn Miloše Kirschnera, který slavné loutky převzal po Josefu Skupovi, a Heleny Štáchové, která dnes provozuje Divadlo Spejbla a Hurvínka, se na filmu podílel jako scenárista.

Naše loutky vděčí za svoji oblibu u mnoha generací především tomu, že forma i obsah vyprávění se měnily spolu s časem, při zachování toho podstatného – charakterů, svébytné poetiky a jejich nadčasového humoru. Chci věřit, že diváci přijmou jistý posun ve formě vyprávění, kterou si animovaný film vyžádal.
Helena Štáchová

Hlas Hurvínkovi a Spejblovi propůjčil Martin Klásek, který postavičky mluví i v divadle. Setkat by se diváci měli také s Máničkou, paní Kateřinou a Žerykem.

Tvůrci nyní dokončují dabing a nahrávání hudby a písniček. Film Hurvínek a kouzelné muzeum se do kin chystá 31. srpna tohoto roku.