Příliš mnoho zubů se zakusuje do výtvarného umění 60. let

České a slovenské umění 60. let v Museu Kampa (zdroj: ČT24)

Energie „zlatých šedesátých“ se odrazila i ve výtvarném umění, připomíná výstava v pražském Museu Kampa. Pod názvem Příliš mnoho zubů představuje více než dvě stovky prací českých a slovenských výtvarníků ze soukromých sbírek.

Vystavena jsou díla Václava Boštíka, Jiřího Koláře, Mikuláše Medka či Adrieny Šimotové. Instalace ale nestaví jen na známých jménech a hlavních uměleckých směrech šedesátých let. Museum Kampa připravilo širší pohled na nejvýraznější uměleckou dekádu dvacátého století v někdejším Československu.

Prezentována je tvorba od šestaosmdesáti autorů – podněty k tvorbě většinou hledali mimo komunistický blok. „Celá řada výtvarníků ke své tvorbě došla vlastní originální cestou. Rozhodně tak nemůžeme říct, že by nemalá část z nich kopírovala něco, co viděli někde na Západě,“ doplnil Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. Ze sbírek zakladatelky Musea Kampa část vystavených děl pochází.

Název instalace – Příliš mnoho zubů – je inspirován dosud neznámým obrazem výtvarníka Eduarda Ovčáčka. Zobrazuje hlavu s příliš mnoha zuby.

V šedesátých letech bylo všeho strašně moc. Pokus za deset let změnit fungování světa, ke slovu se dostala úplně nová generace. I o tom je tato výstava.
Helena Musilová
kurátorka

České a slovenské umění šedesátých let ze sbírky Galerie Zlatá husa a Musea Kampa si zájemci mohou prohlédnout do 23. dubna.