Továrna na operu. Collegium 1704 zkouší Vivaldiho v Kolbence

Collegium 1704 zkouší operu v Kolbence (zdroj: ČT24)

Bývalá průmyslová budova v pražských Vysočanech se proměnila v operní zkušebnu. V areálu Kolbenky začal barokní orchestr Collegium 1704 pod vedením režiséra Davida Radoka připravovat Vivaldiho operu Arsilda. V dosud neprovedené verzi bude v novodobé světové premiéře uvedena po třech stech letech.

Premiéra opery Arsilda, regina di Ponto se uskutečnila v říjnu roku 1716 v italských Benátkách. „Příběh pojednává o předstírání, lži a relativitě pravdy,“ prozradil režisér David Radok. Vivaldi měl před uvedením problémy s cenzurou kvůli údajnému lesbickému motivu. Hlavní hrdinka se totiž zamiluje do jiné ženy, kterou ovšem pokládá za muže.

Od benátské premiéry nebyla Arsilda scénicky v žádném divadle uvedena. „Jedná se o skvělou hudbu, skvělé libreto, je to vynikající dílo, myslím, že svět se má na co těšit,“ domnívá se dirigent a umělecký vedoucí Collegia 1704, že opera si zaslouží nové uvedení.

Z továrny do Versailles

Aby soubor Vivaldiho dílo mohl nastudovat, bylo potřeba najít dostatečný zkušební prostor pro zpěváky a orchestr. Během poměrně krátké doby vznikla v prostoru bývalé továrny originální scéna s rozměry 13 metrů na šířku a 7 metrů na výšku. Je hodně otevřená, aby dění, které se na ní odehrává, dobře viděli i diváci ve velkých divadlech.

„V Praze je obrovský nedostatek takových prostor, nejen na divadelní zkoušení, ale i orchestry mají problém,“ poznamenala generální manažerka Collegia 1704 Veronika Hyksová. V Kolbence potřebné místo mohou najít i další umělci – do budoucna by měl být opuštěný průmyslový areál využíván pro umělecké projekty a instituce.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Novodobá světová premiéra opery Arsilda se uskuteční 9. března ve Slovenském národním divadle. V hlavní roli se představí nizozemská mezzosopranistka Olivia Vermeulenová. Inscenace se pak přesune do zahraničí, do svého programu ji zařadí koproducenti projektu, například v květnu opera v Lille a v červnu ve Versailles.