Praha udělovala kulturní granty. Pro všechny ale není grand

Pražské kulturní granty vzbudily diskusi (zdroj: ČT24)

Přes tři sta milionů korun letos Praha rozdělila na jednoleté i víceleté kulturní granty. A rozpoutala tím diskusi. Mezi čtyřmi stovkami úspěšných žadatelů totiž nově chybí soutěž Czech Press Photo nebo Centrum současného umění DOX.

Zhruba jednu pětinu rozpočtu Centra DOX, které roční navštví zhruba 70 tisíc lidí, tvoří dotace od města.

  • Obsahem je jakýsi káravý vztyčený prst, který nás nabádá, abychom se na sebe podívali, přehodnotili věci a dělali je tak, jak si představují odborníci z magistrátu,“ vysvětluje si neudělení grantu ředitel DOX Leoš Válka.
  • Dle mých informací, pokud  změní některé programové záležitosti ve svém fungování, tak bude DOX úspěšných žadatelem v tom následujícím období, které bude probíhat letos na podzim,“ nabízí řešení pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL, Trojkoalice).

Vedení DOX nesouhlasí. Požádalo o názor přední české umělecké instituce - a Národní galerie nebo Ústav pro dějiny umění vyjádřily podivení. DOX se proto odvolá a věc bude řešit ministerstvo financí. Už teď rozhodnutí komise kritizuje opozice.

„Vychází mi z toho, že zastupitelstvo by pravděpodobně mělo zvážit obsazení grantové komise,“ navrhuje zastupitel Václav Novotný (TOP 09). „Komise je apolitická,“ namítá Jan Wolf. „Jsou opravdu vybráni lidé, kteří jsou nezpochybnitelné autority v daném oboru umění.“

Signal 2016
Zdroj: Jan Langer/ČT24/Jan Langer

Komise letos nejvyšší podporu udělila filmovému festivalu Febiofest, přehlídce světelného umění Signal Festival nebo třeba Divadlu Semafor. Poprvé získal dotaci ve výši 3 miliony korun také hudební festival Metronom. Z víceletých grantů uspělo Dejvické divadlo či Pražská komorní filharmonie.