Domingo chce proslavit Prahu. Nechá Dona Giovanniho, aby pro ni svedl svět

Domingo: Praha si zaslouží světovou slávu (zdroj: ČT24)

Věhlasný tenor Plácido Domingo se na podzim stane ambasadorem Prahy. Ve dvou představeních se 27. a 29. října jako dirigent ujme koncertního provedení Mozartovy opery Don Giovanni. Ze Stavovského divadla, kde měl příběh prostopášného milovníka o 230 let dříve světovou premiéru, se bude „opera oper“ přenášet do kin po celém světě.

Žádná jiná ze světových oper nemá tak úzký vztah k Praze jako právě Mozartův Don Giovanni. Autor ji psal přímo pro Prahu a při premiéře v tehdejším Nosticově (a dnešním Stavovském) divadle ji 29. října 1787 také osobně dirigoval. Korunoval tím svůj kladný vztah k české metropoli, kde publikum přijímalo Mozartovu hudbu o poznání vlídněji než v císařské Vídni.

Don Giovanni aneb Potrestaný prostopášník na libreto Lorenza da Ponta svými melodiemi i strhujícím příběhem známého svůdce žen oslovuje publikum po celém světě i v 21. století – a stejně tak okouzlila i operního pěvce a dirigenta Plácida Dominga, který ve dvou představeních bude příběh dona Juana dirigovat na tomtéž místě jako Mozart, přesně o 230 let později. A při dirigování díla využije kopie původní partitury.

Domingo: Praha si zaslouží světovou slávu

„Bude se jednat o hudební i společenskou událost. Chci seznámit širší publikum s tím, že právě v Praze se uskutečnila světová premiéra Dona Giovanniho, protože to možná všichni nevědí,“ uvedl Domingo na setkání ve Stavovském divadle, které zahájilo devítiměsíční propagaci koncertní vzpomínky na světovou premiéru Mozartovy opery.

Na projektu se bude podílet nejen jako dirigent, ale i jako umělecký šéf a propagátor české kulturní historie. „Praha si zaslouží světovou slávu, jako město, kde se zrodilo toto zázračné dílo. Ale nejenom Don Giovanni. Je to neuvěřitelné město, plné kultury. Lidé musí vědět, že Wolfgang Amadeus Mozart si vybral speciálně Prahu pro první uvedení Dona Giovanniho,“ prohlásil.

Myšlenka dirigovat Dona Giovanniho prý šestasedmdesátiletého pěvce, který ztvárnil téměř 150 rolí, napadla při jeho soukromé návštěvě Prahy před několika lety. Zkušenost se slavnou operou už také udělal ve Washingtonu či v newyorské Metropolitní opeře; pražské představení má živě přenášet světová síť kin a doprovodí ho i vznik dokumentu o české metropoli. 

Stavovské (Nosticovo) divadlo, místo světové premiéry Mozartova Dona Giovanniho
Zdroj: ČTK/František Géla

Herman: Ozvuky premiéry zůstávají ve stěnách

Titulní role Mozartovy opery se stále řadí k těm nejprestižnějším pěveckým úkolům. V pražském případě se v nich představí úspěšní účastníci soutěže Operalia, kterou organizuje právě Domingo. „Původně měli v Praze vystupovat jen vítězové soutěže. Postupně jsem ale dozrál k myšlence, že by bylo správné dát možnost také českým pěvcům a pěvkyním.“

Tuzemští pěvci mají šanci dosáhnout na role Masetta (bas) a Elvíry (soprán). Hudebníci vystoupí na vyvýšeném orchestřišti, aby na ně bylo lépe vidět, což má připomenout, jak vypadala původní premiéra.

„Vrátit se k těmto historickým kořenům, vrátit se do míst, pro která byla tato díla psaná, vrátit se do Stavovského divadla, kde jsou skutečně ve stěnách ozvuky těchto velkých událostí, to je něco, co je mimořádné a unikátní,“ podotkl ministr kultury Daniel Herman.