Nejen přítelkyně Franze Kafky. Vyšel sborník o Mileně Jesenské

Nejvíce spojovaná je s Franzem Kafkou – jeho dílo překládala a také si s ním léta dopisovala. Milena Jesenská však byla i výraznou tváří prvorepublikové žurnalistiky a osobností, která se během války zapojila do odboje. V nových souvislostech ji představuje publikace Milena Jesenská: biografie, historie, vzpomínky. Je sborníkem ze stejnojmenné konference, která se konala před dvěma lety v Praze.

Milena Jesenská jako novinářka Peroutkovy Přítomnosti jezdila v roce 1938 psát reportáže do rozbouřených Sudet. O Němcích, kteří stáli na straně republiky. Po Mnichovu a okupaci začala působit v protinacistickém odboji.

„Přispívala do ilegálního časopisu V boj, což byl nejrozšířenější ilegální časopis v počátcích protektorátu, a také sama osobně pomáhala k přechodu uprchlíků z Československa do zahraničí,“ doplnila historička a jedna z editorek publikace Pavla Plachá.

V listopadu 1939 Jesenskou z jejího bytu na pražských Vinohradech odvedlo gestapo. O pět let později zemřela v koncentračním táboře Ravensbrück. Událost připomíná na chodníku před domem malá destička – tzv. kámen zmizelých.

Milena Jesenská ve vzpomínkách a souvislostech (zdroj: ČT24)

Mladá polská bohemistka Anna Militzová nedávno v archivech StB objevila dopisy, které Jesenská posílala z lágru svému otci. Včetně toho posledního ze září 1943. Psaný je na stroji, kvůli silnému revmatu už neudržela pero v ruce.