Sauna je architektura, při které se člověk zapotí

Potit se může být umění, nepochybuje pražská Galerie Jaroslava Fragnera. Otevřela proto výstavu nazvanou Sauna - architektura požitku. Snaží se upozornit, že lázeňská kultura je příležitostí nejen k péči o zdraví a ke společenskému setkání, ale i výzvou pro architekty a designéry. Návštěvníci si navíc přímo na nádvoří galerie mohou zasaunovat.

Výstava představuje sauny a tradici saunování třeba i u Eskymáků a indiánů, ale i v pro nás bližších kulturách, například v Japonsku, Rusku či ve Skandinávii. Právě tam patří sauna ke společenským fenoménům, lidé se v ní scházejí podobně jako v kavárnách.  

V Česku se daří spíš komornějším projektům pro menší spolky nebo soukromé domy, přesto má u nás sauna tradici od středověku a těch veřejných přibývá. A podle kurátora a ředitele Fragnerovy galerie Dana Merty by jich mohlo být i více. „Základní ideou výstavy je prezentovat netradiční, ne finančně náročnou architekturu. Obce si mohou typy saun, kterou zde jsou prezentovány, pořídit do dvou set tisíc korun. A může je užívat celá komunita dané lokality,“ upozorňuje.

Už nyní mohou zájemci zajít v Česku do poměrně velkého množství i architektonicky zajímavých saun.  „V Praze můžeme navštívit například saunu na lodi. Mjolk, studio z Liberce, postavilo asi před pěti, šesti lety saunu na liberecké přehradě. Na konci minulého roku byla otevřená sauna Nuuk v Hradci Králové, vytvořili ji tam také dvě příznivkyně současné architektury,“ přidal konkrétní příklady Dan Merta.

Do saun mohou návštěvníci galerie do 10. března nahlédnout prostřednictvím fotografií anebo přímo osobně. Na nádvoří je totiž čeká venkovní několikapatrová funkční sauna od studia H3T Architekti.

Sauna jako místo architektury a setkávání (zdroj: ČT24)