Dokumentární cyklus Modrá krev nahlédne do života současné české šlechty

Česká televize příští týden začne vysílat nový dokumentární cyklus Modrá krev. V osmi dílech se představí osm českých šlechtických rodů. Jejich příslušníci ale nebudou před kamerou jen vzpomínat. Nový dokumentární cyklus Aleny Činčerové ukáže i to, jak nyní žijí a co dělají. Zasvěceným průvodcem pořadu bude hrabě František Kinský.

Se vznikem Československa přišli aristokraté o tituly, část majetku jim zabavili nacisté a o další přišli na základě Benešových dekretů. Po nástupu komunistů už neměli nic. „Někteří byli donuceni opustit naši zemi, někteří tady zůstali, byli uvězněni, přežívali v potupných životních podmínkách. Už je snad čas tento dluh splatit,“ říká režisérka cyklu Alena Činčerová. V dokumentu proto představí osm významných šlechtických rodů s důrazem na nejmladší generaci, která mnohdy vyrostla v exilu.

Průvodcem pořadu je hrabě František Kinský, který vedle historických příběhů rodů ukáže i jejich téměř neznámou současnost. „Na začátku bylo obtížné dostat se do pozice, že někoho zpovídám. Postupně mě to ale začalo bavit,“ popsal zkušenosti s natáčením. 

Dokument ČT představí osm šlechtických rodů (zdroj: ČT24)

Na první díl se mohou diváci těšit 26. ledna ve 21:35 na ČT2. Modrá krev představí rod Kolowratů, jehož heslo zní Věrně a stále. Vztáhnout se dá i na příběh Kolowratského paláce. Jeho původní majitel hrabě Jindřich Kolowrat-Krakowský ho roku 1991 získal zpět v restitucích a za symbolickou korunu ročně ho na dvacet let pronajal Národnímu divadlu.