Začíná Sundance: Cate Blanchettová hraje 13 postav v jednom filmu

Začíná festival Sundance (zdroj: ČT24)

V americkém Utahu začal festival nezávislých snímků Sundance. Už dávno neplatí, že je přehlídkou neznámých tváří. Na plátnech se objeví hvězdy jako Salma Hayeková, Anne Hathawayová nebo Cate Blanchettová. Festival organizovaný stejnojmenným filmovým institutem je spojen se jménem zakladatele Roberta Redforda.

Mezi očekávané snímky ročníku patří A Ghost Story, duchařský příběh režiséra Davida Loweryho, který je známý také českým divákům díky filmu Můj kamarád drak. Vzrušení budí též snímek Juliana Rosefeldta nazvaný Manifesto, ve kterém oscarová Cate Blanchettová hraje 13 různých postav. Českou stopou v programu je dokumentární film Cries From Syria, na kterém spolupracoval producent Tomáš Srovnal.

Během desetidenního festivalu, jehož tradici Redford založil před 32 lety, se bude ve městě Park City v západoamerickém Utahu promítat asi 120 snímků včetně řady premiér. Festival v minulosti objevil mnoho talentů, třeba režiséry Quentina Tarantina nebo Stevena Soderbergha.

Redford kritizoval Trumpa: Jeho politika vyvolá hnutí odporu

Robert Redford při zahájení festivalu krátce před páteční inaugurací kritizoval politiku nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Očekávané rozpočtové škrty ze strany nové americké vlády vyvolají protestní lidové hnutí, uvedla legenda světové kinematografie.

Trump v kampani slíbil velké škrty ve vládních výdajích. „Lidé, kteří se o to nezajímali, si nyní uvědomí, že se jich to přímo týká, a vzbouří se proti tomuto rozpočtovému snižování. Doufám a myslím si, že to vyvolá hnutí (odporu),“ řekl na úvodní tiskové konferenci osmdesátiletý herec. Hvězda filmů jako Podraz či Butch Cassidy a Sundance Kid ale zdůraznila, že samotný festival se politikou nehodlá zabývat.

Loni na festivalu Sundance zazářil český filmař Ondřej Hudeček, který získal cenu za režii za krátký film Furiant. Snímek, který vypráví o vztahu mezi Ladislavem Stroupežnickým a Janem Alšem, se strefuje do klišé televizních inscenovaných dokumentů.