Yolocaust: Umělec předělal praštěná selfíčka z Památníku holocaustu

Izraelský spisovatel a satirik Shahak Shapira zveřejnil svůj nový on-line projekt, který se zaměřil na chování některých návštěvníků slavného Památníku holocaustu v Berlíně. Umělec na sociálních sítích vybral podle svých slov „praštěná“ selfíčka, jež si pořizují návštěvníci památníku, a portréty potom převedl do prostředí koncentračních táborů a masových hrobů.

„Přesný význam a role Památníku holocaustu je kontroverzní. Pro mnohé šedé kvádry symbolizují hroby šesti milionů Židů, kteří byli zavražděni a pohřbeni v masových hrobech, případně šedý popel, do kterého byli spáleni v táborech smrti,“ napsal umělec na webu projektu. Převedením „zábavných“ selfíček do zdrcujícího prostředí holocaustu chtěl upozornit na nevhodné chování některých návštěvníků památníku.

Autor portréty nasbíral na sociálních sítích Facebook, Instagram nebo Tinder. U původních fotografií také ponechal jejich popisky spolu s lajky ostatních uživatelů. Umělec zároveň nabídl lidem, kteří by se na použitých fotografiích poznali, že jejich fotky z projektu odstraní.

Projekt s názvem Yolocaust se okamžitě stal virálním a během prvních hodin ho sdílely tisíce lidí. Na českém internetu na něj upozornil koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek.

Židovský památník v Berlíně, zvaný též Památník holocaustu, byl otevřen roku 2005. Památník, jenž se nachází ve středu města, připomíná šest milionů Židů, kteří byli zavražděni během nacistického holocaustu.

Už krátce po otevření se objevila kritika, že návštěvníci pietního místa neprojevují dostatečnou úctu. Proti oplocení se však ohradila řada lidí včetně architekta památníku Petera Eisenmana.

Vydáno pod