Do třetice všeho dobrého? Chalupeckého cena vybrala finalisty, jednoho už potřetí

Výtvarník Richard Loskot se potřetí dostal do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého. Pětici finalistů spolu s ním tvoří Romana Drdová, Dominik Gajarský, Viktorie Valocká a Martin Kohout, který byl už také jednou nominován. Vítěz 28. ročníku ceny pro výtvarné umělce do 35 let by měl být oznámen v listopadu.

V pořádání vyhlašovacího ceremoniálu a výstavy se po roce střídají Praha a Brno. Práce všech nominovaných tak letos na společné výstavě ukáže od 21. září do 14. ledna Moravská galerie. Tvorbu jednotlivých finalistů budou také pořadatele představovat během roku.

Zájemci o umění si tak připomenou, že Richard Loskot, který byl ve finále v letech 2012 a 2014, se zabývá novými technologiemi. Vytváří soustavy na sebe reagujících přístrojů zkoumající limity lidského vnímání. Podobně u Martina Kohouta, finalisty z roku 2014, porota ocenila důvtip, s nímž je schopen zprostředkovat obavy pramenící ze stále intenzivnějšího propojení lidského života s technologiemi.

Dominik Gajarský se vyjadřuje především prostřednictvím média fotografie a pohyblivého obrazu se zvláštním citem pro analogovou techniku včetně její historie.

Romana Drdová pracuje s médiem objektu, fotografie a instalace. Ve své práci se inspiruje i ve světě módy, technologie či designu. Viktorie Valocká je malířkou, pracuje také v médiích koláže, kresby a keramiky. Její tvorba se inspiruje uměním začátku 20. století.

Globální jazyk současného umění

„Obě umělkyně zastupují zcela aktuální tendence současného umění, které jsou pro českou scénu typické,“ upozornil předseda poroty Marek Pokorný z Galerie města Ostravy PLATO. Mezinárodní jury vybírala z 96 umělců. Podle Pokorného je z jejich tvorby zřejmé, že silných, obecné kvalitě se vymykajících osobností ubylo – ve prospěch vysokého standardu a adekvátně používaného globálního jazyka současného umění.

Cena Jindřicha Chalupeckého představila finalisty (zdroj: ČT24)

Loni se laureátem ceny stal třicetiletý Matyáš Chochola. Zveřejněním jmen finalistů dalšího ročníku pouhé dva měsíce po vyhlášení vítěze předchozího, usilují pořadatelé o větší pozornost pro soutěž a především pro současné české výtvarné umění.

Nese jméno výtvarného teoretika a historika umění (1910–1990). Udílí se od roku 1990 z podnětu dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka.