Gdaňské muzeum zve Poláky na Poslední soud

Gdaňské muzeum zve na své sbírky (zdroj: ČT24)

Národní muzeum v Gdaňsku chce především Polákům více přiblížit vzácné obrazové sbírky. Naplánovalo proto přes třicet vzdělávacích a zábavních akcí. Upozornit chce například na vzácný obraz vlámského gotického malíře Hanse Memlinga.

Memlingův oltářní triptych Poslední soud se významem řadí k dílům Leonarda Da Vinciho. O vzácném obrazu ale málokdo z Poláků vůbec ví. „Muzeum je v průvodcích, takže častěji přicházejí cizinci než místní,“ posteskl si ředitel muzea Wojciech Bronislawski.

Vedení Gdaňského muzea proto pro návštěvníky připravilo doprovodný program, zahrnuje i vydání výpravné publikace o Memlingově díle, řadu her pro děti, a dokonce komiks. „Vymysleli jsme pestrý program, který přitáhne různé vrstvy veřejnosti. Z Posledního soudu se stane hlavní atrakce našeho regionu, vzácnější výtvarné dílo tady nemáme,“ slibuje si od novinek kunsthistorik Robert Florczak.

Jsem rád, že se všichni Poláci i ostatní Evropané dozví, proč vyrazit do Gdaňsku. Nedali jsme světu jen jantar nebo hnutí Solidarita, máme tu i Memlinga.
Mieczyslaw Struk
maršálek Pomořského vojvodství

Obraz v minulosti cestoval po Evropě. Napoleon ho umístil v Louvru, odkud se přes Berlín dostal do Gdaňsku. Muzeum o triptych ale znovu přišlo za druhé světové války. Z petrohradské ermitáže se do Polska vrátil až koncem 50. let.