Recenze: V Divadle v Dlouhé nerandí bez garde minulosti

Hra Dating v osmi, kterou jako svou novinku uvádí pražské Divadlo v Dlouhé, s lehkostí pobaví více diváckých generací. Autorský tým Jan Bílý, Adéla Laštovková Stodolová a tandem SKUTR připravil vtipnou seanci s tématem seznamování a řadou gagů spojujících fyzický projev s mluveným.

Zkušenosti z nonverbální novocirkusové i taneční scény, které jsou doménou režisérky Adély Laštovkové Stodolové, se zde spojily se znalostmi partnerských vztahů lektora a kouče Jana Bílého. „Dvacet let pracuji s lidmi, většinou metodou rodinných či systemických konstelací. Za tu dobu jsem poznal tisíce klientů, tisíce problémů a desetitisíce ‚hlasů‘, které vláčíme s sebou naším životem. S nimi vedeme neustále jakýsi vnitřní dialog,“ upozorňuje autor.

Matka, macho, intelektuálka…

Muž a Žena se setkávají u kavárenského stolku na prvním rendez-vous. Přinášejí s sebou vlastní historii, rozdílné návyky a řadu očekávání. Doprovody jejich rodin, přátel a vnitřních bytostí hrají významnou roli interventů této iniciační schůzky. Choreografie osmi postav, v čele s Janem Medunou a Evou Hacurovou, dodávají události spád. Archetypální motivy střídají banality, psychologickou rovinu látky odlehčuje nadhled stylizace mužsko-ženského souboje.

V Divadle v Dlouhé randí v osmi (zdroj: ČT24)

„Krm tu svini, co se do něj vejde,“ prohlásí Žena-Matka, zatímco barmani míchají svůj drink. Muži jsou svůdci, pomocníci, věčné děti a v každém z nich něco převažuje. Ženy touží, aby pro ně muži přijeli na bílých koních, totiž v silných luxusních vozech. Milostné strategie reprezentuje kráska Veroniky Lazorčákové, typologii postav rovnocenně naplňují maminka Marie Turkové, intelektuálka Lenky Veliké, macho Jakuba Tvrdíka, hračička Čeňka Koliáše a seladon Jiřího Wohanky.

Samota neexistuje

Vysoké hodnocení si zaslouží soulad textu a pohybu v průběhu celé inscenace a jevištní princip vyvažování, naopak konec příběhu je poněkud náhlý. Naštěstí svítá nadějí, takže novodobé kurzy empatického muže na ženy zřejmě zabírají. Dobrá zpráva pro všechny nezadané je, že samota vlastně neexistuje, protože jsou neustále s námi všichni už dříve poznaní.

První reprízu mladistvé padesátiminutovky Dating v osmi v Divadle v Dlouhé plánují na 28. ledna.