Recenze: Ani pod rouškou noci není Ben Affleck nejdrsnější gangster

Gangsterka Pod rouškou noci je příběh šitý ve stylu americké drsné školy. Příběh o tom, jak se muž, který se nikdy nechtěl stát gangsterem, hnán zarputilou touhou po pomstě nakonec zapletl do hry gangů a začal stoupat jejich hierarchií až téměř k vrcholu. Do Bostonu dvacátých let diváky zavádí Ben Affleck v trojroli režiséra, scenáristy a gangstera Joa Coughlina v českých kinech od 12. ledna.

Když se (tak jako tady) prolne americká drsná škola s gangsterským filmem, kombinovaným mafiánským dramatem a šmrncnutým filmem noir, je zaděláno na slibnou testosteronovou pecku. Obzvlášť, když autorem literární předlohy je Dennis Lehane, který své látky již nabídl třeba Clintu Eastwoodovi (Tajemná řeka) nebo Martinu Scorsesemu (Prokletý ostrov) či Michaëlu R. Roskamovi (Špinavý prachy). Adaptaci jeho textu si vyzkoušel i herec, režisér, scenárista a producent Ben Affleck (Gone, Baby, Gone), který se tentokrát uplatnil ve všech těchto profesích.

Lehanův barvitý gangsterský příběh je hlavním přínosem, ale svojí košatostí a počtem figur a motivů zároveň i problémem Affleckova snímku. Ani natažená stopáž nedokáže eliminovat jisté klouzání po povrchu a spíše fragmentovitou nežli pevně utaženou naraci. Nicméně klasické schéma, v němž se malá ryba žene vzhůru mafiánskou džunglí a přičinlivě se učí vraždit, vydírat a podrážet, je dostatečně výživné a spektakulární.

Zoe Saldana, Ben Affleck
Zdroj: Freeman Ent.

Stejně jako v druhém plánu ohrožené femme fatale, drsná akce, působivý noirový kolorit a prohibiční atmosféra dvacátých let, podporovaná silným vizuálem a neošizenou výpravou. Ta ilustruje temné prostředí mafiánského Bostonu a rasově a nábožensky konfliktní floridský Ybor, kde zejména motiv Ku Klux Klanu nabízí více, než z něj mohlo být v přebouchlé dějové struktuře vytěženo.

Ben Affleck v silné ústřední roli irského štráfka Joe Coughlina sice dělá, co může, a přestože toho není málo, jeho přerod v mafiánského bosse postrádá přesvědčivější motivaci a také robustní nesmlouvavost, dravost a zlověstnost, jakou má v podobných rolích třeba Tom Hardy. V druhém sledu si své poctivě odvedl jeho sparring partner Chris Messina, přesvědčivý byl i klíčový záporácký tandem Remo Girone – Robert Glenister a fatální ženy Elle Fanningová a Zoe Saldana, které to v tomto světě bezohledných mužů (kde je Joe romantickou výjimkou) nemají lehké.

Vlastně všichni, kdo Pod rouškou noci, která je něco jako odvrácená strana amerického snu, stoupají vzhůru, jdou zároveň ke dnu. Není to dvakrát radostné, ale je to věrohodné a svým drsným způsobem zábavné. Tak navlečte psí dečky a vyšlápněte si v nich do kina.