Amerika ist wunderbar, předvedou Rammstein ve stovce českých kin

Rammstein in Amerika a stovce českých kin (zdroj: ČT24)

V květnu tohoto roku zahrají němečtí Rammstein v Praze, jejich show si v pátek třináctého ale může užít publikum v celé stovce českých kin. Promítat se bude záznam koncertu Rammsteinů v New Yorku a dokument o tom, jak si skupina z východního Berlína podmanila kontinent na druhém břehu Atlantiku.

Svůj údajně nejlepší koncert, v legendární hale Madison Square Garden uprostřed Manhattanu vyprodala kapela Rammstein za pouhých 20 minut. Jejich show v prosinci 2010 sledovalo 18 tisíc diváků. Skladeb zaznělo také osmnáct, překvapivě mezi nimi nebyla kritická píseň Amerika.

„Ameriku jsme znali jenom z filmů a mysleli jsme si, že je to nebezpečná země. Navíc jsme ovládali jenom takovou tu angličtinu ze školy, ale to na normální komunikaci vůbec nestačilo,“ vzpomínají členové kapely na tehdejší vystoupení.

Záznam koncertu doplnily ještě nezveřejněné rozhovory a záběry z koncertů a zákulisí, ukazuje i soukromé archivy samotných členů. O Rammsteinech mluví slavní muzikanti jako Iggy Pop, Gene Simmons z KISS, Steven Tyler z Aerosmith nebo Marilyn Manson. „Po koncertě byl vždycky mejdan. Pamatuju si, jak jsem se různě poflakoval s Tillem. Holky nám v šatně tančily nahé na stole, až se ten stůl rozbil,“ podělil se o společné zážitky s frontmanem německé kapely třeba James Shaffer z Korn. 

Rammstein se dali dohromady v roce 1994. Největší obdiv fanoušků mají právě díky svým koncertům. Jejich živá vystoupení jsou plná pyrotechnických a vizuálních efektů i obscénních gest a energie. V Česku zahrají Rammstein hned dva dny po sobě – 28. a 29. května – v pražské Eden Aréně. Do hlavního města se vrací po téměř šesti letech od svého posledního vyprodaného koncertu.