Po strništi bos chodí Svěrák i v zimě. Kvůli posledním záběrům

Padla poslední klapka při natáčení filmu Po strništi bos. Nový snímek natočil Jan Svěrák podle úspěšné knižní předlohy svého otce Zdeňka Svěráka. Poslední scény vznikly ve Slavonicích na jihu Čech. Štáb se sem vrátil kvůli zimním záběrům a nemohl si vybrat vhodnější dobu.

Hrdiny snímku jsou opět členové rodiny Součkovy, jež se objevila už v Obecné škole, kterou Jan Svěrák podle otcových vzpomínek natočil v roce 1991. Nový příběh dějově Obecné škole předchází, je vzpomínkami na dětství za druhé světové války. Tatínka, jehož si v předchozím filmu zahrál Zdeněk Svěrák, ztvárnil nyní Ondřej Vetchý.

„Ráno to bylo zdrcující. Bylo minus 21 stupňů a upřímně řečeno, v lese a v dobovém kostýmu to bylo peklo,“ přiznává herec, že při natáčení ve slavonickém lese docela trpěl. V zasněžené krajině strávili herci a štáb kvůli posledním záběrům celé středeční ráno a dopoledne.

Počasí jim sněhovou nadílkou, kterou potřebovali, vyšlo vstříc. „V obraze je to hezké. Hercům se čoudí od pusy, na stromech je krásná jinovatka, jen technicky je to trošku náročné, protože všechno zamrzá,“ uvedl režisér Jan Svěrák k natáčení v mrazivém dni. 

Filmaři strávili v osadách u Slavonic několik měsíců. Často se čekalo na světlo, na počasí, na techniku. A nejen na ně. „V tomto filmu hrají malé děti, parta pěti kluků, hraje v něm i spousta zvířat a s dětmi a se zvířaty je to náročné,“ potvrdil si starou filmařskou pravdu Svěrák.

Jan Svěrák dotočil Po strništi bos (zdroj: ČT24)

Trpělivost se štábem museli mít i místní obyvatelé. Filmaři jim zavírali silnice, obsazovali okolní pole a často i zavítali až k nim domů. „Lidé jsou tady hodně vstřícní. Klidně vás pustí na dvůr, abyste se podívali, jestli tady nechcete natáčet,“ ocenil režisér spolupráci Slavonických.

Do premiéry snímku tvůrci stihnou rozmrznout. Film Po strništi bos, v kterém si zahráli také Tereza Voříšková, Jan Tříska nebo Oldřich Kaiser, se v kinech začne promítat 17. srpna.