Praso-lvo-příšero-tygro-štíro-myš. Malíř Hísek učí děti zůstat dětmi

Jan Hísek vede tvůrčí dílny pro děti (zdroj: ČT24)

Výtvarník Jan Hísek učí děti chodit do galerie a třeba si v ní i kreslit. Speciální dílnu pro ně připravil v rámci své výstavy v pražské Ville Pellé. Praxi, která v Česku není tak běžná jako v zahraničí, podporuje malíř dlouhodobě.

Děti jsou rozhodně jiní návštěvníci než dospělí. V obrazech vidí nejen věci, které znají z animovaných filmů nebo počítačových her, ale dívají se na ně i novýma očima. „Hledají ve věcech malé příběhy,“ nepochybuje Hísek. „Já kreslím praso-lvo-příšero-tygro-štíro-myš,“ popsal svůj výtvor s fantazií například jeden z účastníků workshopu, devítiletý Leonard.

Za nejlepší věk, kdy mají rodiče chodit s dětmi do galerií, považuje Hísek dobu mezi devíti a jedenácti lety. „Tehdy se něco z dětského světa malinko ztrácí, přetváří do světa dospělého, ale potřeba z toho něco dětského uschovat, aby to pak přenesli dál,“ doporučuje.

Sám se dětský pohled snaží uchovat i po padesátce. Ze své dětské tvořivosti stále čerpá. „V dětství jsem namaloval velké množství kreseb, rodiče jich poschovávali asi osm tisíc, dokonce je datovali,“ zavzpomínal.

Dětská ilustrace podle něj nemusí hýřit barvami, může být i černobílá a někdy až ponurá. Dokazuje to doprovodnými kresbami k Tolkienovi, Oscaru Wildovi nebo k básním Violy Fischerové. „Dětem se dost líbí, protože v nich nacházejí něco, co znají z jiných typů knížek nebo ze snů,“ domnívá se. 

Zasněné světy svých ilustrací i obrazů představuje ve Ville Pellé na výstavě nazvané Zeptej se spánku do 22. ledna. Děti se k němu mohou připojit při tvůrčí dílně ještě v sobotu 14. ledna.