Děti sametu ještě neřekly poslední slovo

Děti sametu pokračují novými díly (zdroj: ČT24)

Narodili se na sklonku socialismu a byli první generací, která dospívala ve svobodné společnosti. Česká televize uvede na Artu druhou sérii dokumentárních portrétů mladých umělců, kteří vyrostli na hraně dvou režimů. Jako první z Dětí sametu se představí designér Maxim Velčovský.

Generace dnešních třicátníků a pětatřicátníků jako první mohla svobodně cestovat, měla přístup k západnímu zboží a jako první se neučila povinně rusky. Bývalý režim si ale celkem dobře pamatují, v roce 1989 chodili do školky nebo na první stupeň základní školy.

„Ty vzpomínky jsou dětské, nicméně jsou tam zasunuté, a to je myslím spojuje – že všichni se drali za tím, aby se dostali tam, kde jsou,“ říká o Dětech sametu režisérka cyklu Adéla Sirotková. Generačně je protagonistům svých dokumentů blízká a i v jejích snímcích se, přiznává, odráží předlistopadové vzpomínky.

Upoutávka: Děti sametu II

Osm „nových“ Dětí sametu

V první sérii cyklu divákům blíže představila pěvce Adama Plachetku, akrobata Rosťu Nováka nebo spisovatelku Kateřinu Tučkovou. Pokračování otevře designér a pedagog Maxim Velčovský. „Známí ze Západu nám přivezli po svých dětech lego bez návodu. A Západ měl úplně jinou vůni,“ zavzpomíná mimo jiné na své první setkání s designem. V dokumentu znovu projde cestu od dětství ke své profesi a ukáže i některé ze svých tvůrčích postupů.

Celkem cyklus v nových dílech přiblíží osm Dětí sametu, například uměleckého šéfa činohry Národního divadla, režiséra Daniela Špinara, válečnou fotoreportérku Jarmilu Štukovou nebo tanečnici a choreografku Lenku Vagnerovou. Jejich portréty vysílá ČT art od 9. ledna vždy v pondělí po Událostech v kultuře.