Picasso v Madridu připomene 80 let od bombardování Guerniky

Madridské Muzeum královny Sofie letos uspořádá velkou výstavu Pabla Picassa, na níž bude od dubna do září k vidění na 150 děl tohoto španělského malíře a sochaře. Výstava se koná u příležitosti osmdesátého výročí vzniku Picassova slavného obrazu Guernica, který bude hlavním objektem expozice.

Výstava nazvaná Soucit a teror v Picassovi: cesta ke Guernice představí díla, která jsou součástí sbírky pořádajícího muzea, ale také obrazy vypůjčené ze soukromých sbírek a z celkem třicítky institucí z celého světa.

Díla Pabla Picassa, který je spolu s Georgesem Braquem považován za zakladatele kubismu, poskytlo pro expozici například pařížské Centrum Georges Pompidou, londýnská galerie Tate Modern, Metropolitní muzeum v New Yorku nebo Muzeum moderního umění v New Yorku.

Obraz Guernica je snad nejslavnějším uměleckým ztvárněním války v novodobé historii. Skoro osm metrů široké a tři a půl metru vysoké plátno namaloval Picasso během pěti týdnů v roce 1937 v Paříži. V apokalyptických, expresivních symbolech reagoval na bombardování stejnojmenné baskické obce za španělské občanské války.

  • Někdejší hlavní město Basků Guerniku téměř zcela srovnaly se zemí německo-italské nálety na konci dubna 1937.
  • O počty obětí se historici dodnes přou. Baskická vláda tehdy oznámila, že zemřelo 1654 civilistů, novější odhady uvádějí kolem 300 obětí.
  • Masivní bombardování civilistů šokovalo svět a vyvolalo vlnu solidarity s republikány ve španělské občanské válce.

Do Španělska se obraz Guernica dostal až v roce 1981, šest let po pádu tamní diktatury a osm let po Picassově smrti. Předtím byl obraz ve správě Muzea moderního umění v New Yorku. Picasso totiž chtěl, aby se dílo nedostalo do Španělska dříve, než bude tato země svobodná.