Nejlepší britský román napsal už podruhé Ir Barry

Britskou literární cenu Costa za nejlepší román roku dostal už podruhé irský spisovatel Sebastian Barry. Tentokrát za knihu Days Without End (Nekonečné dny), která pojednává o životě Američanů v polovině devatenáctého století. V úterý byli vyhlášeni vítězové v jednotlivých kategoriích, celkový vítěz bude vyhlášen 31. ledna.

Jednašedesátiletý Barry cenu poprvé vyhrál v roce 2008 za knihu The Secret Scripture (Tajný deník), která vypráví o osudu stoleté ženy žijící v útulku v Irsku. Její příběh se v knize proplétá s irskou historií. Knihu v českém překladu Markéty Musilové vydalo nakladatelství Odeon. Rodák z Dublinu nyní prohlásil, že z druhého ocenění je „naprosto ohromen“.

Cenu za románový debut získal Angličan Francis Spufford za historický román Golden Hill (Zlatý vrch) z New Yorku 18. století. Nejlepší životopis pochází z pera Britky Keggie Carewové za Dadland o životě jejího otce. Básnickou cenu dostala Alice Oswaldová za sbírku Falling Awake.

Nejlepší knihu pro děti napsal skotský autor Brian Conaghan. Příběh Bombs that Brought Us Together (Bomby, které nás daly dohromady) pojednává o přátelích, kteří se snaží přežít ve válečné zóně.

Literární ceny Costa, jež mohou získat pouze spisovatelé z Británie nebo Irska, se udělují v pěti kategoriích. Ocenění se začalo udělovat v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. Vítězové kategorií získávají po 5000 librách (159 tisíc korun), celkový vítěz navíc 30 tisíc liber (953 tisíc korun).

Vloni se celkovým vítězem cen Costa stala kniha pro děti, když vyhrála spisovatelka Frances Hardingeová díky příběhu o Stromu lži.