Jak na Nový rok, tak po celý rok. Poslechněte si Novoroční koncert České filharmonie

ZÁZNAM: Novoroční koncert České filharmonie (zdroj: ČT24)

První a tradiční událostí nového roku ve světě klasické hudby bývá v Česku Novoroční koncert České filharmonie. Přední tuzemský orchestr vystoupil i letos - 1. ledna, hostem byla lotyšská sopranistka Marina Rebeka. ČT art koncert odvysílal živě, přehrát ho je možné i ze záznamu.

Pěvkyně Marina Rebeka nahradila v novoročním programu původně ohlášenou ruskou sopranistku Olgu Pereťjaťko. Ta musela své vystoupení v Praze, které mělo být jedním z mimořádných koncertů 121. sezony České filharmonie, zrušit ze zdravotních důvodů.

Láska na první poslech

Ke zpěvu a opeře Marinu Rebeku prý přivedla jedna návštěva divadla. „Když mi bylo třináct, vzal mě děda do opery. Nevěděla jsem, co opera je. Tehdy hráli Normu a o přestávce jsem si řekla, že toto budu jednou taky zpívat. Nikdo tomu nevěřil, protože jsem nechodila do žádné hudební školy.  A o 23 let později se mi to podařilo. Byla to láska na první poslech,“ říká.

Po Praze ji čeká koncert v domovské Rize, v únoru se pak představí sérií koncertů v bulharské Sofii.

Ve Dvořákově síni Rudolfina v jejím podání zazněly árie Gounoda, Pucciniho, Verdiho, Rossiniho či Leoncavalla. Doplněny byly předehrami a orchestrálními skladbami Dvořáka, Suka, Nedbala a Fučíka v podání České filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Bělohlávek bude řídit ČF dalších šest let

Šéfdirigent a umělecký ředitel orchestru zároveň podepsal s Českou filharmonií smlouvu na dalších šest let svého působení. V čele předního českého tělesa stojí už čtyři sezony.  Do Prahy přešel po šestiletém působení u orchestru BBC, za „službu hudbě“ obdržel od Alžběty II. Řád britského impéria.

Podle generálního ředitele ČF Davida Marečka se mu podařilo výrazně pozvednout renomé filharmoniků a nastolit příjemnou tvůrčí atmosféru. Bělohlávek by měl ve funkci setrvat až do sezony 2021/2022.