José Carreras i Adam Plachetka. Prostě klasika v roce 2017

Tradiční festivaly i koncerty hvězd nabídne příští rok klasická hudba. Kromě Pražského jara nebo Dvořákovy Prahy zveřejnili program ještě před koncem roku i další pořadatelé. Příznivci klasiky se mohou těšit na ruskou sopranistku Aidu Garifullinovou, návrat filmového skladatele Hanse Zimmera, poslední světové turné Josého Carerase i na české pěvce. Hudební ochutnávku najdete v článku.

Sólistka Vídeňské státní opery, ruská sopranistka Aida Garifullinová, se představí už 17. února. V pražském Obecním domě vystoupí za doprovodu orchestru PKF - Prague Philharmonia.

Program složený z melodií a motivů z opery, operety a muzikálu slibuje tenorista José Carreras, který ohlásil na příští rok poslední světové turné. Jediná česká zastávka slavného pěvce z projektu Tři tenoři připadne na 6. května, Carreras vystoupí v DRFG Araně v Brně.

Před české fanoušky se vrátí také Hans Zimmer. Autor hudby k filmům Lví král, Temný rytíř nebo Piráti z Karibiku vystoupí 4. června v pražské O2 areně. A s ním na pódiu dalších více než šedesát umělců.

Festivalové plány

Festival Pražské jaro si na nezájem nemůže stěžovat. Z celkového počtu 35 300 vstupenek na 72. ročník přehlídky jich bylo během pár hodin prodáno nebo rezervováno 12 700. Festival zahájí 12. května tradiční Má vlast, tentokrát v podání Vídeňských filharmoniků. Na závěr 2. června přijede jeden z nejvýznamnějších skladatelů druhé poloviny 20. století, dirigent Krzysztof Penderecki. 

Ceněné české interprety uvede festival Smetanova Litomyšl. Od poloviny června se ve východních Čechách vystřídají třeba klavírista Ivo Kahánek nebo pěvci Dagmar Pecková a Adam Plachetka.

Adam Plachetka na pražském Žofíně (zdroj: ČT24)

V září pak přijde řada na devátý ročník Dvořákovy Prahy. Pořadatelé zatím oznámili Dvořákovo Requiem, které zazní 14. září v podání rezidenčního orchestru festivalu České filharmonie pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Program nabídne také poctu pěvkyni Jarmile Novotné. České i zahraniční hvězdy doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem.

Vydáno pod