PODÍVEJTE SE: Nový seriál Trpaslík má premiéru nejprve na webu

Nový projekt režiséra Jana Prušinovského a scenáristy Petra Kolečka, šestidílný komediální seriál Trpaslík, míří na obrazovky. „Rodinná komedie, která není pro celou rodinu“ se v televizi poprvé objeví 2. ledna. V premiéře ji ale diváci mohou zhlédnout už nyní. Trpaslík se totiž stal prvním projektem, který Česká televize nejprve uvedla na internetu. První díl seriálu je ke zhlédnutí v iVysílání.

„Trpaslík je seriál, u nějž předpokládáme, že zaujme také mladší divácké skupiny, které si často snáze hledají cestu k televiznímu obsahu přes internet,“ říká kreativní producent Michal Reitler. A Jan Prušinovský dodává: „Je fajn, že Česká televize o takového diváka stojí a snaží se mu jít vstříc.“ Seriál se v premiéře představuje divákům už 28. prosince, a to exkluzivně v iVysílání na webu České televize nebo na chytrých televizorech s podporou HbbTV. První díl Trpaslíka bude ke zhlédnutí do 30. 12.

Podivuhodný zahradní trpaslík

Hlavní hrdiny Trpaslíka tvoří obyčejná rodina z Nymburka, Jarda, Katka, Luděk, Janička, Vladimír a Václav Staňkovi. Patnáctiletý Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hiphoperem, jenže se cítí spíše nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou jako její strýc Vladimír, obávaný nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře, nejradši má kaši.

Upoutávka Trpaslík

Staňkovi, jejich příbuzní, známí nebo sousedé nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich nemyslí. Otázkou je, jak jejich životy promění podivuhodný zahradní trpaslík.

V hlavních rolích seriálu se objeví Michal Suchánek, Marika Procházková, Martin Hofmann, Jana Šulcová, Petr Nárožný a další. Po delší době přijal seriálovou roli také Josef Abrhám. „Josef je stará škola, a to já mám hrozně rád. Dlouho váhá, všechno řeší dopředu,“ říká k obsazení herecké legendy Jan Prušinovský. „Pár lidí mi říkalo, že to herec jeho kalibru nevezme, ale já to natruc zkusil. Dal jsem mu scénář a neřekl mu, jakou roli by měl hrát. Zavolal asi za týden a řekl, že by si zahrál toho dědečka.“

„Jarda Staněk by o sobě nejspíše řekl, že je přísný, ale spravedlivý. A že je rodinný typ. A není pravda, že není vnímavý. Koneckonců ho nejlépe charakterizuje jeho vlastní věta: Hochu, já jsem citlivej jako prase,“ popisuje svou postavu hlavy rodiny Michal Suchánek.

Jeho manželku, Katku Staňkovou, si zahrála Marika Procházková, která ji popisuje takto: „Jako matka je starostlivá, utahaná, přetažená a ŠOKOVANÁ, jako žena nespokojená, podrážděná, přehlížená a ŠOKOVANÁ. V Nymburce ji chybí VŠECHNO, ale to by jí chybělo VŠUDE, pokud se nepřestane chovat a vypadat jako chlap.“

„Trpaslík je originálním autorským projektem, je inovativní obsahem i formou, humorem i dějovou linií. Jsme rádi, že tandem Jan Prušinovský a Petr Kolečko funguje a můžeme už nyní slíbit, že v České televizi nejde o jejich poslední projekt,“ uvádí ředitel programu Milan Fridrich. Petr Kolečko a Jan Prušinovský pracovali třeba na seriálu Čtvrtá hvězda.