Ostravské Centrum PANT chce být místem setkání i paměti

Ostrava má nové místo pro setkávání. Kulturní a vzdělávací Centrum PANT s artovým kinem a kavárnou se snaží oživit střed města. Chce se stát synonymem pražské Knihovny Václava Havla.

V budově na rohu ulic Nádražní a Československých legií nejdříve měla sídlo Živnostenská banka, později se tu vystřídalo hned několik knihkupectví. Nyní tu najdou druhý domov studenti a osobnosti kulturního a společenského života.

„Vidím v tom obrovský potenciál, protože prázdné prostory se najednou můžou zaplňovat úplně novým programem,“ uvedl architekt nového prostoru Pavel Buryška. Interiéru vtiskl surovou estetiku, v budoucnu by do jeho podoby měli zasáhnout i ostravští umělci.

V Ostravě otevřelo Centrum PANT (zdroj: ČT24)

Také o programu centra bude rozhodovat hned několik osobností. „Protože nechceme, aby ten prostor byl dalším z mnoha a abychom se vzájemně bili o tu samou cílovou skupinu,“ vysvětlil předseda sdružení PANT Petr Pánek. „Programová náplň bude velice široká, zahrnuje historii i témata týkající se lidských práv, zemí třetího světa, vůbec aktuálních společenských problémů dneška,“ doplnil.

Úložné místo pro paměť regionu

Součástí centra je i Centrum paměti regionu, v němž se budou shromažďovat vzpomínky pamětníků a digitalizované pramenné dokumenty. „Říkám tomuto místu ostravská Knihovna Václava Havla a pevně doufám, že si tu budou nejen podávat ruce osobnosti české kulturní debaty, ale že prostor pomůže i k polsko-české intelektuální výměně,“ přeje si ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj, který s centrem spolupracuje.

 V létě nové prostory využije i festival Colours of Ostrava, který zde zřídí jednu ze svých debatních scén.