Čtyřlístek zažívá i divadelní dobrodružství. Režíruje ho Myšpulín

Klicperovo divadlo o víkendu uvedlo novou divadelní hru, která by mohla podle jejího režiséra Davida Drábka splnit „pixarovský ideál“ a přivést do divadla celou rodinu, aniž by jakýkoliv její člen představení protrpěl. Divadelní detektivní dobrodružství zařídila slavné komiksové čtveřici z Třeskoprsk - Čtyřlístku.

Povedená čtyřka manželů Němečkových se poprvé představila v roce 1969. A už tenkrát se o komiks děti u trafik doslova praly. Zlatá éra pak nastala v sedmdesátých a osmdesátých letech. Autoři Čtyřlístku přitom čelili neustálým tlakům, aby se hrdinové komiksu více angažovali, například vstoupili do Pionýra. Zachránil je Bobík – prase s pionýrským šátkem okolo krku děsilo i komunistické cenzory.

„Pro mě byl Bobík akční hrdina,“ přiznává jeho představitel Vojtěch Dvořák. Kocoura- vynálezce Myšpulína si zahrál Jiří Panzner, pejska Fifinku Natálie Holíková a zajíce Pinďu Pavel Neškudla. V divadle neúčinkuje Čtyřlístek poprvé, objevil se například před třemi lety v ostravském Divadle loutek, ve stejné době natočil i film – animovaný snímek Čtyřlístek ve službách krále režíroval Michal Žabka.

Davida Drábka ovlivnili hrdinové nejdéle vycházejícího dětského komiksu v dětství zásadně. Coby malý kluk si moc chtěl zahrát Myšpulína. „Byl jsem ale čistokrevný Bobík, tak jsem roli Bobíka vnutil hubenému chlapci s dlouhými řezáky. Tam jsem zjistil, že mám tuhle manipulativní schopnost, a živím se jí dodnes,“ říká Drábek, že režisérem je vlastně díky Čtyřlístku.

V divadelní verzi nechybí nic ze slavné předlohy: roboti, zmenšovací pilulky, yetti… „Chtěli jsme do hry dostat všechny ty základní fetiše,“ podotýká režisér. V představení tak diváci najdou příběhy, které znají, ke známým komiksovým postavičkám – Bobíkovi, Pinďovi, Myšpulínovi a Fifince – však přibyla ještě holčička Míša. „Je to taková první youtuberka z osmdesátých let, z dob, kdy ještě nebyl internet. Ta to celé vypráví,“ představil ji Drábek.

Hra je celá o vlastní imaginaci, o tom, že člověk díky Čtyřlístku sám dospěje k vyprávění vlastních příběhů. A to si myslím, že v dnešní poměrně odlidštěné a virtuální době je dobré – návrat k tomu, abychom se zase obklopovali živými lidmi a s nimi si hráli. Tímhle bychom chtěli všechny příchozí nakazit.
David Drábek

Se Čtyřlístkem se diváci v Klicperově divadle setkají do konce roku jen jednou – na Silvestra, pak až v lednu.