420People mají zavřeno, natáčejí totiž film

420People natáčejí film (zdroj: ČT24)

Vyjádřit příběh beze slov se pokoušejí tvůrci česko-norského tanečního snímku Closed. V jedné z hlavních rolí se představí Nataša Novotná a Václav Kuneš ze souboru 420People. Snímek vzniká v koprodukci České televize.

Dějištěm filmu je zakouřená kavárna v centru Prahy. Je „closed“, ale pro některé hosty má vždycky otevřeno. Pravidelně se v ní potkává třeba Václav Kuneš s Gerardem van Dyckem. „Jsem takový ten typ, co chodí do baru každé pondělí trávit čas s dalšími lidmi, ale zároveň sám. Je to trochu paradox,“ představuje svou postavu Kuneš.

Všechny scény vznikly v jedné místnosti. Během natáčení nesměla zaznít hudba – Sonáta pro violoncello Zoltána Kodályho  k záběrům přibude až ve střižně.

Obraz toho řekne nejvíc. Z filmů založených na slovech můžeme mít pocit, že jejich scénáře musejí být plné textu. Ve skutečnosti jsou ale velice tenké, protože více toho vyjádří obraz.
Jo Strømgren

Snímek volně navazuje na film Soused, za který Jo Strømgren a Stein-Roger Bull získali Zlatou růži na švýcarském mezinárodním festivalu.

A nováčky před filmovými kamerami nejsou ani 420People. Před třemi lety vybrala mezinárodní porota jejich filmový projekt Hamletophelia na přehlídku Cinedans.

Closed by se na televizních obrazovkách měl objevit na konci příštího roku.