Potřebují města městské architekty?

Potřebují města městské architekty? (zdroj: ČT24)

Více než stovka českých měst má svého architekta. Odborníka, který dohlíží na kvalitní práci s městskou krajinou a dovede své nápady představit veřejnosti. Jaké zkušenosti mají české radnice, zjišťovala konference České komory architektů.

Město Litomyšl je v posledních letech známé jako překvapivá metropole současné architektury. Proslavily ho citlivé opravy i vizionářské nové stavby. Mezi nejoceňovanější projekty patří rekonstrukce autobusového nádraží v centru města. Cestující tu na své spoje mohou čekat v klidové zóně s bohatou zelení.

Asi jediné nádraží - zaměnitelné za divokou louku nebo v létě rozkvetlou zahradu - skrývá kromě zastávek také umně zakomponovaný supermarket. Jeden z výsledků dlouhodobé práce městské architektky Zdeňky Vydrové, která připravila koncepci.

Supermarket v Litomyšli
Zdroj: ČT24

„Byť se nám zdála v době svého vzniku velmi odvážná, nakonec se ukázalo, že neměla ty zábrany, které jsme měli my ve městě,“ nelituje Antonín Dokoupil, vedoucí odboru rozvoje a investic z Městského úřadu Litomyšl, rozhodnutí držet se plánů architektky.

Zdeňka Vydrová za dlouholetou práci pro Litomyšl získala i Cenu ministerstva kultury. „Spolupracuje s námi více než dvacet let a je hlavou, která hlídá rozvoj města,“ oceňuje starosta Radomil Kašpar.

Mít, či nemít architekta? Toť otázka

Jiné radnice ideální zkušenost nemají. Odborník se snadno může dostat do sporu s politickými zájmy, často kvůli územnímu plánu. To například v Praze vedlo letos v září až k odvolání šéfa rozvoje Petra Hlaváčka. Jinde zase architekti využili pozici, aby zakázky získali pro sebe.

„Měl by být trochu vizionář, ale měl by být i schopným rétorem, který umí vysvětlovat, a na druhou stranu by neměl být ten, kdo to všechno projektuje,“ uvedl představu ideálního městského architekta Milan Košař z pracovní skupiny Urbanismus a územní plánování České komory architektů. Sám spolupracuje s Ústí nad Orlicí a Vysokým Mýtem. 

Konference komory architektů propojila odborníky s radnicemi, aby mohli sdílet své zkušenosti. Statistika například ukazuje, že s více městskými architekty je v Česku i více projektových soutěží, které nabídnou často celou paletu možných řešení staveb.

Pro obce, které o zřízení pozice městského architekta uvažují, připravila Česká komora architektů kromě konference také jednoduchou brožuru, která má na většinu základních otázek odpovědět.