Ono to přijde. Miloslav Moucha „zmateriálňuje“ emoce

Proč je spíše něco nežli nic – podtitul výstavy Miloslava Mouchy v pražském Topičově salonu. Pod názvem „Od konceptu“ představuje původem český malíř přes sedmdesát svých olejomaleb, které ho proslavily především v zahraničí.

Miloslav Moucha emigroval v roce 1968 do Francie. Tam se proslavil, a přestože je autodidakt, dokonce učil na vyhlášené škole umění École des Beaux Arts Besancon. Dnes výtvarník žije střídavě v Čechách a ve Francii. „V podstatě můžu říct, že mi režim zkomplikoval život dvakrát: jednou když jsem musel odejít a jednou když jsem se mohl vrátit,“ říká.

Ve svých malbách klade Moucha důraz na barvy, abstraktní krajina se v nich pojí se skutečností, kterou často doplňují geometrické tvary. Podle svých slov reaguje především na to, co vidí, a nechává na sebe působit okolí. „Pénétrer, jak by se řeklo francouzsky. Ono to přijde. Nesmíte se tomu bránit – hlavně žádné koncepty a žádné výmysly,“ radí.

Míla Moucha je naprosto svébytná osobnost, která si opravdu dělá, co chce. Na jeho malbu by někdo možná řekl, že takhle už se dneska snad ani nemaluje, a zároveň mají jeho malby současnému člověku co říct.
Lucie Šiklová
kurátorka výstavy

Za zdánlivou abstrakcí se ale často skrývá konkrétní místo, stavení nebo dílo. Na výstavě najdou návštěvníci například obrazy inspirované nekonečností adventních nocí při autorových dlouhých pobytech na chalupě v jižních Čechách. „K tomu, aby obraz vznikl, jsou třeba záminky, většinou zážitky, a ta emoce se musí nějakým způsobem zmateriálnit,“ vysvětluje Moucha.

Miloslav Moucha vystavuje v Topičově salonu (zdroj: ČT24)

Topičův salon představuje do 27. ledna především práce z posledního období malířovy tvorby. Některé z nich mohou návštěvníci vidět poprvé.