Čert a Káča zvou děti na tancovačku do pekla

Opera pro nejmenší diváky přibyla v repertoáru brněnského Národního divadla. Klasický kus Čert a Káča od Antonína Dvořáka na libreto Adolfa Weniga připravil režisér Jiří Heřman. Celý děj se v jeho nastudování odehrává na zámku Mokrá Lhota, kam přijíždí školní výlet.

Režisér Jiří Heřman zasadil děj opery do zámecké kuchyně, kde se ovšem dějí divné věci, jako by tam ústilo samotné peklo. Děj opery rámuje výlet školáků na zámek Mokrá Lhota. „Dvořák částečně komponoval tuto operu v Lužanech, kde se traduje pověst o jisté hospodě, která se propadla při tancovačce do pekla,“ upozorňuje Heřman.

Režie z pohledu dětí

Autoři operu přizpůsobili dětskému publiku, k čemuž dopomáhá právě motiv školního výletu. Příběh o tom, jak čert na zádech odnesl Káču do pekla, sledují děti v hledišti i na jevišti. „Vycházel jsem ze vzpomínek na dětství, kdy jsme se školou navštěvovali různé hrady a zámky. Rozhodl jsem se inscenaci režírovat z pohledu dětí,“ pokračuje Heřman. Hudební nastudování připravil dirigent Jakub Klecker.

Čert a Káča zvou děti na tancovačku do pekla (zdroj: ČT24)

Brněnská Káča je hlavně vášnivá tanečnice. Diváci se mohou těšit na tance lidové, valčík, polku, polonézu i tanec pekelný. „Káča je veselá, energická, krásná, vždyť je k světu. Ráda tancuje, má ráda život. Akorát s ní nikdo nechce tancovat,“ říká představitelka Káči Jana Hrochová.

Představení, které cílí na rodiny, je vhodné pro děti od šesti let. Upoutá také scénografickým ztvárněním s obřím kuchyňským náčiním nebo typickými čerty z českých pohádek. Kvůli dětskému publiku divadelníci plánují několik představení na dopoledne.

S operou Čert a Káča se operní soubor po delší době vydává do Mahenova divadla. Většinou své inscenace uvádí v prostornějším Janáčkově divadle, které ovšem příští rok čeká rozsáhlá rekonstrukce.