Pokrytectví je velmi současné téma, připomíná uhlazený Tartuffe

Zlínské divadlo uvedlo komedii Tartuffe (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Zlín uvedlo premiéru Molierovy komedie Tartuffe, která vypráví o manipulaci a pokrytectví. V hlavní roli se představil Radovan Král. Režisérem nestárnoucího díla, jež bylo poprvé na jevišti uvedeno ve druhé polovině 17. století, je Pavel Khek.

Příběh pařížské rodiny, jejíž život obrátí naruby napohled nenápadný a poctivý mládenec, neměl cestu k divákům snadnou. Po prvním uvedení této komedie ve Versailles roku 1664 byl král nadšen. Ovšem jeho matka, vlivná Anna Rakouská, byla naopak navýsost pohoršena.

Spolu s pařížským arcibiskupem proto začala usilovat o zákaz hry, což se podařilo. Čtyři roky nevzdával Moliere svůj boj. Za oběť mu padla i původní podoba textu. Připsal poslední dvě dějství tak, aby se králi co nejvíce a nejšikovněji poklonil. Zapracoval do něj zkušenosti z lítého boje se svými odpůrci. Roku 1669 mu král vyhověl a Tartuffe se stal trhákem Molierova divadla Palais-Royal i divadelní pokladny.

Chlapík jako z reklamy

Režisér Pavel Khek původní Molierovu hru nijak zásadně neupravoval. Ve hře však podle něj není jen jeden podvodník, ale tak trochu mlží úplně každý. „Podvodnictví, to že občas pravdu musíme upravit, mi přišlo velmi současné,“ uvažuje Khek. Inscenaci přenesl vizuálně do současnosti, čemuž odpovídají i kostýmy. Zachovány však jsou postavy z dávné komedie, kterým se ale tvůrci snažili najít nějaký jejich současný tvar. „Myslím, že se lidi za těch 350 let příliš nezměnili,“ dodal režisér.

Zlínský Tartuffe je bílý a uhlazený, vypadá jako chlapík z reklamy, třeba na půjčku nebo na uzdravení. „Tartuffe je postava velmi plastická. Ke každému v rodině se chová jinak,“ říká představitel titulní postavy Radovan Král. Další repríza v Městském divadle Zlín se koná ve středu 14. prosince.

Zlínské divadlo v poslední době slavilo výrazný úspěch s nekorektním kabaretem Ovčáček čtveráček, který si vzal na mušku současnou společenskou situaci. Vzorem pro titulní postavu kabaretu se stal mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Vydáno pod