Sedmdesát let FAMU oslaví ČT s Hřebejkem, Najbrtem i Vorlem

Věra Chytilová, Miloš Forman, Jan Hřebejk nebo Zdeněk Troška. Ti všichni prošli sítem Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Sedmdesáté výročí jedné z nejstarších filmových fakult na světě mohou diváci ČT oslavit v téměř čtyřhodinovém unikátním pásmu FAMU 70 v sobotu 10. prosince od 20:20 na ČT art.

Vedle sebe se ve speciálním pásmu ocitnou filmy od autorů v českém filmu již etablovaných, jako je například Jan Hřebejk, Saša Gedeon, Marek Najbrt nebo Tomáš Vorel, od legendárních osobností FAMU Karla Vachka, Woodyho Vašulky a Drahomíry Vihanové, i snímky mladých studentů, kteří se zabývají experimenty testujícími hranice filmového umění.

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o FAMU, ale báli jste se to prožít

Diváci se mohou těšit hned na několik unikátních kousků: například na studentskou verzi snímku Kouř režiséra Tomáše Vorla, příběh překladatele v dabingu, který přičichne k erotickým filmům v režijním cvičení Jana Hřebejka Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se to prožít nebo hraný mystifikační dokument Marka Najbrta Vynález krásy s příběhem robota Karla inspirovaný událostmi ze života Karla Gotta.

Upoutávka FAMU 70

K vidění bude také snímek Ó ti lektoři Vladimíra Svitáčka z roku 1952, krátké filmy Karla Vachka a Drahomíry Vihanové ze šedesátých let, dokument Igora Chauna z konce osmdesátých let i porevoluční cvičení Saši Gedeona Zavřeno pro rodinný smutek na motivy povídky Alberta Moravii. 

FAMU jako učiliště, hnízdo revoluce a život po životě na FAMU

Autorská díla doplní diskuze a úvody k filmům v podobě rozhovorů s tvůrci. „Měsíčníkem Průvan, který pravidelně přestavuje práci mladých filmařů, a nyní i monotematickým večerem věnovaným FAMU kulturní kanál dokazuje, že podpora studentské tvorby je jednou z jeho priorit,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

„Jsem moc rád, že naši diváci tak na jednom místě uvidí kolekci unikátních a často i překvapivých snímků ze všech období historie školy, pod kterými jsou mnohdy podepsáni budoucí slavní a renomovaní režiséři,“ pokračuje Motl. Komponovaný pořad, který vznikl ve spolupráci České televize a FAMU, je členěný do tří tematických částí: vysoká škola nebo učiliště, FAMU jako hnízdo revoluce a Život po životě na FAMU.

Režisérka pásma Johana Švarcová témata zvolila jako klíč k historii a současnosti Filmové a televizní fakulty. „Filmy jsem vybírala ze souboru zdigitalizovaných snímků, které před několika lety zpracoval filmový historik Jan Bernard. Důležitými kritérii pro mě bylo ukázat nepříliš známé filmy a pustit je v pořadu celé,“ říká Johana Švarcová, která je také moderátorkou jednotlivých debat.