Filmová upoutávka týdne: Cruise postraší mumie. V kaskadérství mu to nebrání

Mumie se vrací, ale Brendan Fraser je minulostí. Se zafačovanou hororovou ikonou se příští rok bude potýkat výraznější hollywoodská hvězda – Tom Cruise. Jak upoutávka přibližuje, podobně jako v poslední Mission: Impossible bude mít problémy i s letadlem.

Historie mumií se sice táhne do starověkého Egypta, ve filmovém světě je však rozhodujícím datem rok 1932 a snímek s prostým názvem Mumie, který jim zadělal na pověst hororových ikon. Hollywoodské studio Universal v té době hojně pracovalo s tímto žánrem a dosáhlo úspěchu i s Drákulou nebo Frankensteinem.

Mumie se staly oblíbeným námětem ve filmu, hned několik děl vzniklo ve čtyřicátých letech a další se objevovala i v druhé polovině dvacátého století. S velkou pompou povstala mumie z filmového hrobu v roce 1999, kdy se proměnila v akční dobrodružství s Brendanem Fraserem v režii Stephena Sommerse. Toho roku šlo o šestý nejvýdělečnější film na světě. Následovala dvě pokračování a konec. Teď se začíná nanovo. Mění se zafačovaná hrozba i hlavní hrdina.

Tom Cruise ve filmu Mumie
Zdroj: TheMummy.com

Zatímco poslední reinkarnace na filmovém plátně pracovaly s mužskými mumiemi, nadcházející blockbuster to zkusí s ženskou verzí. Děs tak bude šířit Sofie Boutellaová, která předloni nakopla svou kariéru ve filmu Kingsman: Tajná služba a letos si zahrála ve snímku Star Trek: Do neznáma. Mnoho diváků ji ale pod maskou asi stěží poznalo a platit to bude i pro Mumii, kde se výraznému make-upu nevyhne.

Role hrdiny pak připadla Tomu Cruisovi. První upoutávka na film akcentuje scénu se zřícením letadla, jejíž natáčení bylo i podle krátkého filmu o filmu náročné. Čtyřiapadesátiletý Cruise si na kaskadérské kousky ve svých filmech stále potrpí, důkazem je celá série Mission: Impossible. Ostatně úvod poslední „mise“ zahrnoval také odvážný kaskadérský kousek na vzlétajícím letadle. K aviatice ho to zkrátka táhne. Režii pak obstaral Alex Kurtzman, který má zkušenost hlavně jako scenárista Transformers či Star Treku.

Týden s budoucími blockbustery

Mumie nebude jediným velkofilmem, který v příštím roce zabojuje o diváky. V uplynulém týdnu se tak připomněla i další filmová studia se svými projekty. V první ukázce se představila třetí reinkarnace filmového Spider-Mana, který se uvedl ve filmu Captain America: Občanská válka a příští rok se ukáže v samostatném filmu.

První pohled nabízí i pátí Transformers, kteří s podtitulem První rytíř nakouknou i do středověku.

Válku pak vyhlašují lidoopi, kteří se střetnou s lidmi ve filmu Válka o planetu opic, třetím díle úspěšné reinkarnace filmové série ze šedesátých a sedmdesátých let.