Z některých festivalů jsou fotky, ale Colours září na obrazech

Každý hudební festival se pyšní fotografiemi, ale Colours of Ostrava mají navíc originální malované obrazy. Soubor nazvaný Colours of Ostrava Plein Air, který na letošním ročníku vytvořili Juraj Toman a Juraj Florek, je k vidění v prostorách kavárny Maryčka dolu Hlubina nebo v galerii na webu ČT24.

Kolekce obrazů z Colours of Ostrava vznikla ve spolupráci s The Chemistry Gallery a Provozem Hlubina. Mladí slovenští výtvarníci Juraj Toman a Juraj Florek klasickou plenérovou technikou zachytili přípravy hudebních scén, návštěvníky festivalu, industriální architekturu nebo mobilní toalety.

Pravda místo krásy

„Říkáme tomu volná hra urbánního prostoru. Člověk si vezme své malířské náčiní a nechá na sebe působit náměty, kterých je tu spousta. V jednom rohu bylo třeba zakoutí s toi toikami a umyvadly a jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl právě pro tento námět, je takové přiznání toho, jak věci fungují. Pravda místo krásy,“ vysvětluje Juraj Florek.

Oba výtvarníky s nápadem na začátku oslovil Petr Hájek z pražské The Chemistry Gallery. „Bez váhání jsme do toho šli, i když samozřejmě to byla výzva. Ale my máme výzvy rádi,“ říkají oba malíři. Ve Vítkovicích strávili celý týden, včetně příprav a samotného festivalu.

Malíři jako mimozemšťané

Mezi tančícími lidmi se prý výtvarníci s malířskými stojany cítili trochu jako mimozemšťané. Trápil je déšť a změny osvětlení. Na své setkání s industriálními Vítkovicemi ale vzpomínají rádi a přitakávají, že podobnou zkušenost by brali znovu. „Byl to v podstatě takový punkový projekt, klidně bych to zopakoval, my punk máme rádi,“ říká Juraj Florek.

Colours of Ostrava na obrazech malířů (zdroj: ČT24)

„Na těch obrazech je zastavený čas. Nabízejí možnost prohlídnout si to v jiné kvalitě, než jsou ostré fotky. Rádi bychom to využili na festivalový kalendář a s reprodukcemi se návštěvníci setkají také v příštím roce na Colours,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Expozice Colours of Ostrava Plein Air bude vystavena v kavárně Maryčka do 6. ledna. Další ročník festivalu proběhne od 19. do 22. července 2017 v Dolních Vítkovicích. Dosud oznámené hvězdy jsou: Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat nebo Benjamin Clementine.