Tři slovenští umělci zabrali Fait Gallery od podlahy po strop

Ve Fait Gallery vystavují tři slovenští umělci (zdroj: ČT24)

Dvanáctimetrový plot levitující ve vzduchu, solné roztoky na podlaze nebo velkoformátové malby jako z komiksu jsou součástí čtvrtého výstavního bloku, který otevřela brněnská Fait Gallery. Díla spojuje slovenský původ autorů, velkorysý prostor galerie a také originální nápady na využití místa.

„U tohoto výstavního bloku jsme u všech tří umělců chtěli vidět, jak využijí monumentální prostor galerie, protože takhle velkorysé prostory nejsou úplně obvyklé,“ uvedla základní podmínku pro všechny vystavující umělce PR manažerka galerie Martina Koštanská.

Svätopluk Mikyta využil velkých rozměrů Fait Gallery k velkorozměrnému dílu. Od stropu zavěsil levitující kovový plot a na něj umístil jako exponáty například staré sešity nebo fotografie. Spojuje je téma Slovenska a ornamentů. „Je to moje nejmonumentálnější dílo. Hlavní objekt má dvanáct metrů a složen je podle konceptu ‚velké věci z malých věcí‘,“ vysvětlil umělec.

Svätopluk Mikyta / Ornamentiana
Zdroj: Facebook/Fait Gallery

Při prohlídce Mikytovy instalace musí návštěvníci dávat pozor, kam šlapou. Procházejí se totiž mezi exponáty Denisy Lehocké. Svůj projekt nazvaný Luno 550 vytvářela přímo pro galerii. Jeho součástí jsou třeba i solné a slané roztoky nebo valouny. Poslední z umělců - Martin Lukáč - zase vsadil na velkoformátové malby, které získávají smysl jako celek v řadě za sebou.

Všechny tři instalace vyplňují prostor Fait Gallery do 17. ledna.