Epopej smí do Japonska, rozhodlo ministerstvo. Do Číny ale nepojede

Ministerstvo kultury dalo povolení k vývozu Slovanské epopeje do Japonska. Cyklus děl Alfonse Muchy, který je kulturní památkou, by se mělo přesunout v únoru. K plánované cestě z Japonska do Číny uvedl ministr Daniel Herman (KDU-ČSL), že země nezajistila potřebné standardy. Asijské turné má řadu kritiků včetně Muchova vnuka, většinou se obávají poškození děl. Proti vyvezení díla vznikla petice.

Ministerstvo podle mluvčí Simony Cigánkové vyhodnotilo, že v případě cesty do Japonska „jsou pro epopej zaručeny odpovídající podmínky“. „O vývozu do dalších zemí se nerozhodovalo,“ řekla mluvčí. Už v září úřad uvedl, že na Galerii hlavního města Prahy, která dílo spravuje, vznesl řadu doplňujících dotazů. V žádosti o vývoz galerie tehdy „dostatečně neprokázala odpovídající zabezpečení obrazů po celou dobu jejich vývozu“.

Velkoplošné obrazy z dějin Slovanů budou do konce roku k vidění ve Veletržním paláci v Praze. Poté začne jejich příprava na transport. Po výstavě v Japonsku se měly přesunout do tří čínských muzeí. 

Žádost o vývoz díla do Číny pražská galerie stáhla

Ministr Herman při sněmovních interpelacích řekl, že v případě žádosti Galerie Hlavního města Prahy o zapůjčení díla do Číny vyhodnotilo tento vývoz jako rizikový a žádalo o odstranění rizik. Jako příklad uvedl nedostatečné zajištění bezpečnosti obrazů při poměrně dlouhých přestávkách mezi jednotlivými výstavami. Galerie pak podle něj revidovala svoji žádost a žádala jen o povolení dočasného vývozu do Japonska. „A vývoz do Japonska byl vyhodnocen jako bezproblémový,“ dodal Herman.

Kritici, kteří sepsali petici, i Muchův příbuzný John Mucha, opakovaně vyjádřili obavu z převozu děl. Není prý jasné, v jakém stavu plátna jsou. Ukládání do přepravních tubusů a opakované vypínání je může nenávratně poškodit, tvrdí. Praha ale výtky odmítá. Podle Národní galerie jsou ve výborném stavu a na transport jsou připravena.

Dílo se za velké mediální pozornosti v roce 2012 přestěhovalo do Prahy z Moravského Krumlova, kde bylo desítky let vystaveno na zámku. Plátna podle malířova odkazu patří Praze. Přáním autora bylo, aby město epopeji vybudovalo samostatný výstavní pavilon. Praha podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) stálé umístění řeší. Dočasně by se podle ní dílo mohlo vrátit i na Moravu. Vyvezení díla kritizuje i starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Praha podle něj umístění Slovanské epopeje neřeší.

Pokud chce řešení oddálit tím, že ji pošle na tři roky do zahraničí, tak je to velmi směšné a vyjadřuje to neúctu k českým kulturním památkám.
Tomáš Třetina
starosta Moravského Krumlova